MTB: Få mere ud af din træning

Øv dig i de særlige tekniske færdigheder, når du kører mountainbike. Her kan du få ideer til hvordan

Udfordr dig selv med tekniske forløb på dine mountainbike-ture Foto: Bent Nielsen

MTB er fin pulstræning

At køre på mountainbike er god og helt naturlig konditions-træning. Du oplever hårde stigninger, hvor pulsen er helt oppe omkring tunnelsyn, men der er også forløb, hvor du kommer ned i snakketempo igen.

Især når man kører flere sammen, vil man presse hinanden. Det fungerer bedst, hvis man er på nogenlunde samme niveau. Ellers kan nogle komme til at kede sig, mens andre knokler og mister modet.

Teknik og fysik skal oparbejdes

Du skal arbejde med dig selv for at forbedre din teknik og fysik.

Fysisk skal du forsøge at oparbejde et kraftoverskud, hvilket betyder, at du kan gennemføre den samme opgave uden at presse musklerne helt så meget. Det vil betyde, at du bliver en mere økonomisk rytter og kan tage opkørslerne i tungere gear og højere fart.

Læs mere: MTB: Hurtigere på store hjul

Hver gang du cykler en tur, bliver du dygtigere, men gør du det bevidst, bliver du det hurtigt.

Læg teknisk træning ind

Når du tager af sted på en trænings-tur, har du formodentlig en god ide om hvor dagens rute skal gå hen. Dermed ved du også hvilket terræn, du vil møde.

Se test og video af de bedste MTB-ruter i hele Danmark: MTB ruter

Beslut dig for at træne teknisk ét, to eller flere steder undervejs. Du kan også vælge at lægge ruten, så du kommer forbi et godt sted for den teknik, du trænger til at træne.

Du kan også vælge én teknik, træne det som opvarmning i et ukompliceret terræn, og derefter bruge det mest muligt på rundturen. Hele vejen skal du have fokus på denne ene teknik.

Læs mere her: Teknisk træning på mountainbike.

Rutine og mod skal trænes

Det er et godt tip at finde en gruppe træningsfæller, for så kommer du nemmere og måske oftere af sted. Og det kræver at du får trænet for at oparbejde en rutine. Rutine er dermed på en og samme tid det letteste og sværeste at træne.

Mod er nødvendigt, når opgaven ligger på grænsen af vores evner. Hvor modige vi er, er en del af vores natur.

Hvor mange procent er du klar til at gå ud over de 100? Din grænse ligger mellem det der er trygt, og det der skræmmer dig hjem på sofaen.

Du kan forbedre din teknik, men du kan også træne dig selv i at nå ud over din procentsats. Det du gør, bliver du også vant til. Og bliver du vandt til at nå udover tryghedszonen, bliver du også en bedre rytter. Det er kun et spørgsmål om tid.