7 tips: Få racercyklen sommerklar

Simple tips til at få gjort racercyklen klar til landevejs-sæsonen.

Et af tips' er: "Mens du har cyklen liggende på skrå, skal pulleyhjulene også have en dråbe olie." Foto: Colourbox.com

Sommeren kommer snigende, og landevejscyklen står og lokker. Men hvis den har stået inde hele vintersæsonen, kan det være en god idé at gøre den lidt i stand, før du triller ud på de endeløse stier af asfalt.

Dan Neve-Ginnerup, butiksbestyrer hos Buhl Cykler i Aarhus, giver dig her syv tips til at gøre cyklen sommerklar.

Læs også: Cykling: Følg et træningsprogram

  1. Hvis cyklen har stået i en garage eller en hometrainer, så er det en god idé at tjekke dæk og slange om de skal skiftes. Det kan være en god idé at sætte nye slanger på.

  2. Har cyklen stået helt stille hele sæsonen, så skal alle bevægelige dele tjekkes. Det gælder især lejerne i krankboksen og styret. De skal typisk smøres op igen, eller i hvert fald ses efter for om det kører som det skal. Det er tit her, der kommer fugt ind, og derfor kan lejerne nemt sætte sig fast. Hvis det hele kører, er der ikke grund til at gøre mere.

  3. Næste skridt er at kigge kæde og tandhjul efter. Hvis de ikke er blevet renset, da du tog cyklen ind for vinteren, så skal de renses nu. Kæden skal have olie. Men sørg for at olien passer til sæsonen – det gælder på hele cyklen.

  4. Mens du har cyklen liggende på skrå, skal pulleyhjulene også have en dråbe olie.

  5. Gearene skal ses efter. De skal indstilles og justeres. Hvis de trækker, kan det være en god idé at skifte både bremse- og gearkabler. De kører nemlig bedst med nye kabler.

  6. Kig eventuelt på hjulene om de kører skævt. Hvis cyklen har stået uden luft i løbet af vinteren, kan de nemlig godt blive lidt skæve.

  7. Husk at bruge det rigtige værktøj. Skal du eksempelvis ind i krankboksen, skal du have noget særligt værktøj til det. En god idé er også at lægge delene i orden, så du ved hvilken rækkefølge du skal sætte dem på igen.

Læs også: Prof. cykelrytter: Udstyret jeg ikke kan undvære