10 tips: Sådan bliver du mere lirens på racercyklen

Hvad vil det sige at være lirens, og hvordan bliver du en mere lirens cykelrytter? Her er en række do’s and dont’s.

Et af de største komplimenter, du kan få som cykelrytter eller cykelmotionist, er, at du er lirens. Det betyder grundlæggende, at du har god stil. Foto: Colourbox

 At være lirens er et udtryk, der nok kun eksisterer inden for cykling. Mange har hørt udtrykket, lidt færre kan forklare, hvad det betyder, og endnu færre kan kalde dem selv for lirens. Så hvordan bliver du mere lirens? Lad os starte med at definere, hvad udtrykket betyder.

Læs også: Komplet guide: Sådan vedligeholder du din racercykel

Et af de største komplimenter, du kan få som cykelrytter eller cykelmotionist, er, at du er lirens. Det betyder grundlæggende, at du har god stil. Det kan være i form af, at du har det helt rigtige udstyr, det rigtige tøj, og at det hele matcher godt sammen.

Men du kan ikke bare møde op på en dyr cykel og i Rapha-tøj og så forvente, at du per automatik er lirens. Det handler også om attitude og adfærd. Om din kørestil på cyklen. Ja, hele din visuelle fremtoning og opførsel lagt sammen afgør, om du er lirens.

Du bestemmer ikke selv, om du er lirens eller ej. Du kan selvfølgelig hjælpe det godt på vej, men i sidste ende er det er kun andre, som kan afgøre, om du i sandhed er lirens. Ja, man kan faktisk sige, at det er decideret ulirens at proklamere, at noget er lirens. Særligt, hvis det drejer sig om en selv.

Der er ingen drejebog for, hvad der er lirens, og hvad der ikke er, men der er nogle generelle tips og tricks til, hvad du kan gøre, og hvad du for alt i verden skal undgå.

Disclaimer: Du vil garanteret blive både fornærmet, vred og føle dig trådt over tæerne undervejs.

Lirens: Hvide sokker og sko

Cykelsokker skal være hvide. Punktum. Sådan har det altid været, og sådan er det stadig i dag, selvom stadigt flere mærker sender sorte og sågar mønstrede sokker på markedet. En rigtig cykelrytter kører altså i hvide sokker.

Sokkemoden har dog bevæget sig lidt. Førhen skulle sokkerne være korte, men i nyere tid er der kommet mere længde på. Det er en god ting. Den rigtige højde er, når sokken går til lige et par centimeter under, hvor din lægmuskel starter.

Sokkerne kan sagtens være for høje, og det er også ulirens. Kompressionssokker er decideret bandlyste!

Læs også: De bedste billige opgraderinger du kan lave på din landevejscykel

Til dine hvide sokker ser det i øvrigt klart bedst ud med hvide sko. Vi ved det godt – hvide sokker og sko er vildt upraktiske, men det ser pænest ud, og det er ikke lirens at tænke praktisk.

Ulirens: At skilte med at være lirens

En anden vigtig regel er, at du ikke omtaler dig selv som lirens. Selvom du måske godt ved, at du gør mange rigtige ting og generelt har god stil på cyklen, så skilter du ikke med, at du er lirens. Nej, det er meget mere lirens ikke at have behov for at sige det.

Du må for eksempel aldrig nogensinde sige til din cykelkammerat, om han har set, hvor lirens du er i dag. Det ville være virkelig ulirens. Han må derimod gerne komplimentere dig for at være lirens, når I er på en lang træningstur sammen. At være lirens er ikke noget, man højlydt diskuterer eller debatterer på et internetfora gemt bag computerskærmen.

Lirens: Hvidt styrbånd

Der er efterhånden ikke mange, der holder fast i denne længere, men førhen skulle styrbånd altså være hvidt. Du skal ikke kigge billeder af Tour-feltet længere tilbage end 10 år, før alle kørte med hvidt styrbånd, men sådan er det desværre ikke længere.

Desværre, fordi hvidt styrbånd klæder langt de fleste cykler. Argumentet imod hvidt styrbånd er selvfølgelig, at det er upraktisk, men det er lige før, at det kun gør det endnu mere lirens, hvis du kører hvidt til trods for det og formår at holde det rent.

Ulirens: At køre som en idiot på vejene

Det er lirens at være en gentleman. Det er voldsomt ulirens at køre som en idiot, råbe op ved den mindste lejlighed og i det hele taget kun tænke på sig selv. Det gælder både i cykelløb og i trafikken. Vis hensyn, følg færdselsreglerne og hav overskud. Det kommer som regel godt igen.

Lirens: Ren cykel

Der er ikke noget mere ulirens end at møde op til træning eller løb på en beskidt cykel. Det vidner om en doven holdning til cykling og dit udstyr, og det får du altså ikke stil-point for.

For en lirens cykelrytter er cyklen placeret på en piedestal over alt andet, og den skal behandles derefter. En ren cykel viser, at du er passioneret, og at du går op i dit udstyr og din visuelle fremtoning, og det er lirens.

Læs også: 10 gør-det-selv-videoer: Sådan fikser du din racercykel

Ulirens: Lange ben og korte ærmer

Det er totalt no-go at køre i en kortærmet cykeltrøje kombineret med lange bukser eller løse ben. Det ser simpelthen forfærdeligt ud. Kører du i lange cykelbukser, kører du også i langærmet trøje eller med løse ærmer. Du må derimod godt køre med en kortærmet trøje, løse ærmer og korte cykelshorts.

Men er det så køligt, at du må tage en langærmet trøje eller sågar jakke på, er det også på med de lange bukser eller løse ben. Det er voldsomt ulirens at køre i korte cykelshorts, hvis det er under 10 grader. Medmindre du kører cykelløb selvfølgelig.

De løse ben skal i øvrigt altid sidde ud over sokkerne og ikke omvendt.

Lirens: Barberede ben

Den her kommer til at dele vandene, men det er simpelthen ikke muligt at være rigtig lirens og have hår på benene. Den går bare ikke. De barberede ben er en så indgroet del af cykelsporten, at de er et must for at kunne opnå status som lirens.

Med glatte ben er det også meget nemmere at se din flotte solbrune kulør, der fremhæver dine muskler, og som står superskarpt til de hvide sokker.

Nu vi er ved benene, kan du i øvrigt altid kende en nybegynder på ”tatoveringen” fra kæden på indersiden af læggen. Begynderben, kaldes det også. Det er voldsomt ulirens og sender et signal om, at du er nybegynder, så hold læggen så langt væk fra kæden som muligt, når du ikke sidder på cyklen.

Lirens: At køre med souplesse

Souplesse er et af de udtryk, der er svære at forklare. Souplesse er noget, du kan have. Hvis en rytter kører med souplesse, sidder vedkommende flot på cyklen og træder let, glidende, ubesværet og med god kadence, uden at overkroppen rykker sig en centimeter. Du kan stille et glas vand på ryggen, uden det vælter.

Ryttere med souplesse formår at få det til at se let ud, uanset hvor hårdt de træder i pedalerne. En rytter som Michael Mørkøv kører for eksempel med sindssyg meget souplesse.

Læs også: 10 tips til at få en fed cykeltur alene

Ulirens: Henvise til regler

Der findes nogle ”regelsæt” ude på det store internet, der henviser til en lang række mere eller mindre latterlige regler, du bør følge. Folk, som lever efter disse regler, er netop typerne, der vil påpege over for dig, at de selv er lirens, fordi ”rule #5”, og det er voldsomt ulirens.

Som nævnt er det at være lirens ikke noget, du taler højt om, og som alle kan blive, hvis bare de følger regel nummer 1, 3 og 7. Det er en følelse, en tilstand du opnår gennem mange års træning. Derfor bør du aldrig henvise til disse regelsæt.

Lirens: At kunne træde

Cykelsporten er på mange måder primitiv, og det er nu engang mere lirens at kunne træde end ikke at kunne. Altså – jo stærkere du kører på cykel, jo mere lirens er du som regel også.

Det er lirens at tage gode, lange føringer og på den måde demonstrere sin styrke over for de andre i gruppen, der får et gratis lift på hjul. Omvendt er det super ulirens at springe føringer over eller at være nærig med dem for så at overspurte alle dine konkurrenter ved næste byspurt.

Er du nået hele vejen hertil, er du sikkert godt og grundigt fornærmet og bragende uenig med skribenten. Den selvsamme skribent, der i indledningen proklamerede, at det er ulirens at tale om og diskutere, hvad der er lirens, og hvad der ikke er.

Måske denne artikel i virkeligheden er voldsomt ulirens, og vi alle bare burde koncentrere os om glæden ved at cykle, uanset hvad farver vores sokker har.