Snus breder sig i dansk idræt

Den lille pose pakket med yderst nikotinholdig tobak er blevet populær herhjemme. Også i idrætsforeningerne breder snustendensen sig.

Det er den slags pakker snus, som forbrugerne køber. Der findes rigtig mange mærker. Specielt mærket "Epok" er populært. Foto: Wikimedia Commons

Det har i mange år været alment kendt, at snus er udbredt i svensk sport. Særligt ishockeyspillere er famøse for at udføre interviews med den lille pakke tobak under overlæben.

Men noget tyder på, at snusen er ved at stadfæste sig i den danske idræt. Ikke kun på det professionelle plan, men også i helt almindelige foreninger rundt omkring i landet.

”Vi fornemmer, at omfanget er rigtig stort,” siger Ulla Kirkegård Nielsen, sygeplejerske hos Sundhedscenter Vest i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Læs også: Opskrift på ingefærshot - bliv "frisket" op

Breder sig hos unge

Sundhedscenteret har for nylig afholdt nogle temadage med 7. klasserne på de lokale skoler, og der har de fundet ud af, at de unge udmærket kender til snus, og at de blandt andet møder det i foreningslivet.

De unge fortæller om, hvordan snusen sælges af håndboldtræneren, ligger og flyder på fodboldbanen eller står frit tilgængeligt til gymnastiktræningen. Det bekymrer sygeplejerske Ulla Kirkegård Nielsen.

”De unge ser meget op til trænerne, og de begynder måske at tro, at snus ikke er farligt for dem, fordi træneren bruger det,” siger hun.

Læs også: Nem opskrift: Gurkemeje-drik med ingefær

Mange sundhedsfarer

Men snus kan være meget skadeligt for dig. Flere forskningsprojekter fra Norge og Sverige viser, at snus eksempelvis kan give kræft i mundhulen.

Derudover viser den nyeste forskning, at der også er større risiko for at udvikle type 2 diabetes ved brug af snus.

”Det er vores frygt, at de unge begynder at bruge mere snus, der er mindst ligeså sundhedsskadeligt som almindelige cigaretter. Snus kan faktisk være mere afhængighedsskabende, da snus ikke har en begrænsning som en cigaret, der ryges færdig, og så er den væk. Snusen kan ligge under læben i timevis,” siger Ulla Kirkegård Nielsen.

Læs også: Styrketræning: 10 CrossFit-øvelser, du kan lave overalt

Også hos professionelle

Det er dog ikke kun i idrætsforeningerne, at snusen begynder at gøre sit indtog i Danmark. Hos professionelle sportsudøvere har snus været udbredt i en årrække, også selvom det faktisk er ulovligt at sælge i Danmark.

Det er især i sport, hvor svenske udøvere har bragt det med sig til Danmark, at det ses.

Både danske fodboldspillere og ishockeyspillere er kendt for at bruge det. Således har Morten ”Duncan” Rasmussen fortalt åbent om sit snusforbrug, blandt andet i et interview til Politiken sidste år.