Ski: Få styr på teknikken i langrend

Langrend er effektiv motion, når vejene bliver hvide. Tidligere landstræner i langrend forklarer de forskellige stilarter.

Langrend er effektiv motion og en alternativ og sjov transportform, når sneen dækker vejene. Foto: Colourbox

Langrend er blevet mere efterspurgt blandt danskerne de seneste vintre.

Den mest udbredte stil, når motionister spænder deres langrend ski på, er den klassiske teknik, som består af diagonalgang, fiskeben og dobbelt stavgang.

I 1980´erne vandt skøjteteknikken også frem inden for elite-langrend. Den tidligere herre-landstræner og forfatter til bogen “Langrend,” Erik Mygind, forklarer her om de forskellige teknikker.

Diagonalgang: Sådan gør du

Hold dine ski parallelt i et spor i sneen. Giv et kraftfuldt fraspark med det ene ben for at få fremdrift i dine langrend ski. Start med at sparke fra, når fødderne er på højde med hinanden, synk så ned i knæene og stræk det ene ben eksplosivt ud. På den måde overfører du vægten til standbenet, og du begynder at glide. Når du får styr på din teknik og balance, kan du lave et kraftigere fra-spark og glide længere. De fleste nybegyndere i langrend bruger diagonalgang meget.

Fiskeben: Sådan gør du

Kommer du til en stejl eller lang bakke, kan du gå over til fiskebens teknikken. Det er en simpel teknik, hvor du sætter kanten af dine langrend ski i sneen. Dine ski skal danne en V-form. Jo stejlere bakken er, des bredere V. Mønstret i sneen vil bagefter ligne et fiskeben. Deraf navnet på teknikken.

Dobbelttag: Sådan gør du

Når det går let nedad eller sporet er glat, kan du bruge dobbelttag og dobbeltstavtag for at få fart på dine ski. I dobbelttag får du fart på ved at føre armene op i vandret stilling og sparke af samtidig. Læg al din vægt frem over ski-stavene. Sæt ski-stavene i sneen lige foran bindingerne. Når din tyngde er overført til stavene, gennemfører du armtaget. Hænderne suser forbi helt nede under knæene.

Dobbeltstavtag: Sådan gør du

Bevægelsen er næsten den samme, som i dobbelttag. Den eneste undtagelse er, at du lader være med at sætte af og sparke med det ene ben. Begge ben holder du let bøjet under stavtaget.

Skøjteteknik: Sådan gør du

I skøjte-teknikken bruger du kanten af dine ski til at sætte af med, og ja - skøjte gennem sneen. For at køre skøjteteknik på ski, skal du have et fladt spor uden blød sne. Det smarte er, at du ikke behøver at smøre dine ski, som man skal i klassisk teknik. Hiv bare ski ned fra hylden og hop ud i sneen. Hvis du foretrækker at bruge skøjte-teknik, kan du med fordel købe specielle skøjte-ski, som er stivere end almindelige langrend ski.