Sådan skal du spise, hvis du undgår kød

Har du skruet ned for kødforbruget, så er der gode tips at hente her.

Du skal være opmærksom på visse ting, hvis du undgår kød generelt. Foto: Colourbox.com

For at kroppen kan præstere optimalt, skal den have næringsstoffer fra den mad, som du spiser. Både næringsstoffer som bidrager med energi, men også alle de andre, der er med til at bygge kroppen op, som fungerer i stofskiftet til hormon produktion etc.

Du skal sigte mod et indtag af næringsstoffer fra kosten, der balancerer og styrker kroppen. Et for lavt og et for højt indtag af vitaminer og mineraler over en længere periode kan få konsekvenser for præstationen og helbredet, og der er ikke nogen præstationfremmende effekt ved at tage flere vitaminer eller mineraler via tilskud, end kroppen skal bruge.

Læs også: Guide: Sådan bliver du vegetar

Maden er vigtig

Vi skal huske, at den mad som vi spiser, bliver nedbrudt og omsat i kroppen, hvor de små dele i maden anvendes og er årsagen til, at kroppen fungerer.

Når jeg arbejder med aktive, ser jeg det som noget af det vigtigste at optimere kosten, så den bidrager med alle de ting som, kroppen har behov for til at kunne fungere i en travl hverdag - men også præstere optimalt under træning og konkurrence.

Maden som du spiser, påvirker funktioner i kroppen. Vi skal derfor give den alt det, som den har behov for.

Læs også: Kickstart dit vægttab: Gratis tips og programmer

Mere grønt mindre kød

Men hvad sker der egentlig, når vi udskifter kødet på tallerkenen, med grønne sager? En vegetars kost indeholder typisk flere gode kulhydrater, antioxidanter og phytokemikaler (små aktive komponenter), som kan være med til at fremme energiopbygning i musklerne og sundhed i en hverdag, hvor der trænes hårdt.

Typisk vil fiberindtaget også være højere, men B12-vitamin, D-vitamin, calcium, jern og zink vil være lavere sammenlignet med en kost indeholdende kød. Potentiel set, kan det føre til et utilstrækkeligt næringsstof indtag og nedsat præstation i både den daglige træning og under konkurrence.

Læs også: Opskrift på ingefærshot - bliv "frisket" op

Hvad er godt?

Ser vi på ny forskning, hvor de har opgjort næringsstofindtaget ved tre forskellige typer kostindtag; plante-baseret kost, proteinrig plante-baseret kost (linser, nødder, bønner, frø, soya), og en kost med mejeriprodukter (mælk, yoghurt og ost), så ser vi for den plante-baserede kost, at indtaget blev forbedret af følgende næringsstoffer; C-vitamin, magnesium, E-vitamin, folat og jern

Derimod blev indtaget af følgende næringsstoffer forringet; calcium, protein, A-vitamin og D-vitamin. Kosten rig på mejeriprodukter forbedrede indtaget af calcium, A-vitamin, D-vitamin, magnesium og protein.

Som ovenstående studie viser, påvirkes vores indtag af vitaminer og mineraler, når kosten ændres til mere plantebaseret. Flere at de næringsstoffer som den plantebaserede kost ikke formåede at levere tilstrækkeligt af, blev øget ved kosten med flere mejeriprodukter. Det samlede billede af ovenstående peger mod det fornuftige i at spise både plantebaseret og inkludere mejeriprodukter, så du sammensat spiser en varieret kost, der giver kroppen, hvad den har behov for.

En kost udelukkende på grønne sager fejlede i at tilføre kroppen tilstrækkelige næringsstoffer.

Læs også: Gratis print-ud-træningsprogram: Træn op til 10 km

Mange motionister og supermotionister har et stort fokus på indtaget af protein og kulhydrat, og de skænker ikke alle mikronæringsstofferne og de gode aktive biokomponenter meget omtanke.

For visse grupper kan det være særdeles positivt at ændre balancen mod en mere grøn kost, for på den måde at få optimeret indtaget af vigtige næringsstoffer, som vil styrke kroppen i en positiv retning. Mejeriprodukter kan med fordel spises hver dag både som yoghurt og ost, idet de leverer gode næringsstoffer til kroppen.

Du kan vælge at skære ned på kødforbruget og fokusere endnu mere på æg og fisk. Så er man på vej mod energi og gode træningsoplevelser i en krop der har mulighed for at præstere optimalt.