Sådan hjælper kosten dig videre fra hjernerystelse

Har du en hjernerystelse, så kan du komme langt i helingen ved at fokusere på din kost, fortæller naturopath.

Kosten kan hjælpe dig med at komme videre fra en hjernerystelse. Foto: Colourbox.com

Hjernerystelser kan være rigtig svære at komme over, og de kan give varige mén, hvis der ikke passes på.

Charlotte Lillegaard Petersen er naturopath og forfatter til bogen ’Superkost til hjernerystelser’.

Hun har selv været gennem to hjernerystelser og kommer her med gode råd om, hvordan kosten kan være en vigtig faktor.

Få opskrift på gurkemejepesto fra "Superkost til hjernerystelser" HER

Så vigtig er kosten

Personer med hjernerystelser oplever ofte symptomer som træthed, kvalme, hovedpine m.m., og her kan kosten ofte gå ind og lindre.

Det er ikke nogen hemmelighed, at junk food og store mængder sukker ikke er kroppens eller hjernens livret – specielt ikke, hvis du har en hjernerystelse.

”Det er vigtigt at give hjernen gode vilkår og tilføre de næringsstoffer, som er nødvendige. Både for at bremse de uheldige processer, der kører og støtte hjernens funktion,” fortæller Charlotte Lillegaard Petersen.

Det skal du have i kosten

Det er vigtigt at få en masse næring tilført både hjerne og krop, fortæller Charlotte Lillegaard Petersen.

”Meget kort fortalt er det mad fra ordentlige, friske og helst økologiske råvarer. Maden er antiinflammatorisk med særlige variationer i forhold til hjernerystelsen.”

”Generelt bør man spise masser af grøntsager og få rigeligt med antioxidanter. Fedtstoffer er også vigtige for hjernen – det gode fedt. F.eks. ved vi, at omega 3-fedtsyrer er særligt gavnlige, og der kan du gøre en forskel ved at fravælge dårlige fedtstoffer og tilvælge gode fedtstoffer."

Læs også: Opskrift på ingefærshot - bliv "frisket" op

Sådan opleves effekten

Det er individuelt, hvordan folk med hjernerystelser oplever effekten af en ændret og målrettet kost.

”De fleste mærker en klar forskel, men det er individuelt, hvor meget kostændringerne alene flytter. Nogle får kroniske skader, og her ser jeg ofte forbedret livskvalitet og bedre velvære med kostændringer. Mere energi, færre smerter, bedre koncentration, bedre fordøjelse.” fortæller Charlotte Lillegaard Petersen, og tilføjer:

”Den gode, sunde kost er en vigtig brik i indsatsen for at få det bedre. Men det er også essentielt at respektere sine grænser, lytte til sin krop, ikke stresse, få sin søvn, få bevæget sig, bearbejdet det, som er sket, få manuelle behandler, naturmedicin og hvad, der ellers kan være relevant. Nogle har komplicerede skader, som kræver en bred indsats. Men kosten er basal.”