Idræt er ikke for alle, men alle kan gøres klar til det

Barndommens lystfyldte idræt kan motivere voksne begyndere i dag, siger tv-motionsmotivator Jacob Søndergaard.

"En voksen, der gerne vil i gang med at dyrke idræt, kan hjælpe sig selv ved at gå tilbage i tiden og finde den idræt, han kunne lide som barn." Foto: Torben Anholm

Motivation er en svær én for den voksne person, som aldrig har dyrket idræt. Eller som ikke har gjort det, siden han eller hun var barn eller ung.

Derfor er det ikke nemt for en voksen bare sådan at gå ind ad døren til en idrætsforening og blive fysisk aktiv.

Barriérerne er mange: Manglende tid, forfængelighed, manglende tiltro til at mestre det og den inaktive hverdags vanetænkning.

Men det kan lade sig gøre, hævder Jacob Søndergaard, tv-motivator.

Læs også: Få mere fart på 5 km’eren

Vis værdien af at forandre hverdagen

Jacob Søndergaard er manden, der som motivator og træner for inaktive og overvægtige mænd i tv-serien Rigtige Mænd, ved, hvad der kan motivere inaktive voksne til at blive aktive i en idræt.

I DGI’s magasin Udspils juni-tema, der handler om voksne begyndere, siger han:

"For mange voksne er det uoverskueligt at gå i gang med at dyrke en idræt. Det er ufatteligt svært at afvige fra en vane i ens liv," forklarer han og tilføjer:

"De spørger sig selv ’hvori består værdien i at forandre det liv, jeg lever lige nu? Og hvad skal jeg fjerne af andet for at dyrke idræt?"

Læs også: Opskrift på ingefærshot - bliv "frisket" op

Klubben skal gå nye veje

Jacob Søndergaard peger på flere veje at gå for den enkelte, for klub og for træner.

"En voksen, der gerne vil i gang med at dyrke idræt, kan hjælpe sig selv ved at gå tilbage i tiden og finde den idræt, han kunne lide som barn. Den glæde kan motivere de fleste," mener han.

Klubben kan med held gå andre veje end omtale sig som et sted for præstationer og konkurrence.

"Den bør snarere kommunikere ved at finde personer, der er gået fra at være voksne begyndere til at dyrke idræt fast," slår han fast.

Læs også: Den perfekte opvarmning til løb

De gode historier motiverer

Når en forening vil fange begyndere, skal den bruge voksne begyndere til at fortælle de gode cases, som andre begyndere kan identificere sig med.

Samtidig bør en klub tilbyde et indslusningsforløb over tre måneder for begyndere, der skal bestå af let styrketræning, kostråd og fællestræning til at bringe konditionen op.

"Fællesskabet er ofte mere bærende end aktiviteten for de fleste," understreger Jacob Søndergaard.

Slå på det sjove i at træne

Også trænere kan motivere begynderen til at tage det afgørende skridt.

"De skal slå på, at det er sjovt at være fysisk aktiv," siger Jacob Søndergaard.

Han tilføjer:

"Trænere bør snarere lære nye spørgeteknikker end nye øvelser, lytte, være nysgerrig og fange de begyndere, der er ved at falde fra."

Desuden mener han, at ansvaret for at blive aktiv skal flyttes fra den enkelte over på familie og venner, så begyndere hjælpes i gang.