Er store muskler egentlig stærkere end små?

Er store muskler stærkere end små muskler? Ja, svarer eksperten, og så alligevel ikke. Få forklaringen her.

Store muskler rent visuelt er ikke altid de "stærkeste" af sin slags. Foto: Colourbox.com

Det er ikke kun størrelsen det handler om – i hvert fald ikke, når det kommer til muskler.

Det er ellers nærliggende at tro, at manden med de største lårmuskler kan bestige bakken på sin cykel hurtigere end manden med de knap så muskuløse ben.

Det er dog ikke altid tilfældet.

Carsten Juel er professor med særlige opgaver i muskelfysiologi ved Københavns Universitet. Han fortæller, at en muskels størrelse fortæller meget om den kraft, som musklen kan præstere.

”En dobbelt så stor muskel er som udgangspunkt dobbelt så stærk,” siger Carsten Juel til vorespuls.dk.

Musklens ydeevne afhænger dog af mere end størrelsen.

”Når du træner, så tilpasser du musklen til det, den skal bruges til, det vil sige, at bodybuilderen har visuelt større benmuskler end sprinteren, men han vil være dårligere til at sprinte end ham, som har trænet sig op til netop at sprinte,” forklarer han som eksempel.

Læs også: Husk at variere mellem cardio og vægttræning

Sådan øger du din muskels udholdenhed

Et af de parametre, som fortæller noget om en muskels styrke, er, hvor længe musklen kan yde sit maksimale.
Her begår mange fejlen kun at fokusere på musklens størrelse, når de træner.

”Hvis du kun træner vægtløftning, kan du opnå en stor muskel, men antallet af blodkar i musklen vil være de samme, som før musklen voksede. Det betyder, at musklen ikke kan yde sit maksimale i særligt lang tid – altså dens udholdenhed er lille,” forklarer Carsten Juel.

Blodkarrene har til opgave at forsyne musklen med ilt samtidig med, at de transporterer affaldsstoffer væk.

Carsten Juel fortæller, at den bedste måde, du kan forbedre musklernes udholdenhed på, er ved at cykle eller løbe jævnligt.

”Det er bevist, at man kan tælle, hvordan der bliver dannet flere blodkar i musklerne, hvis du eksempelvis cykler regelmæssigt,” forklarer han.

Læs også: Kom godt i gang på cyklen

Ny undersøgelse

En ny undersøgelse ledet af Hans Degens fra Manchester University har sat fokus på netop samme emne: Er størrelsen på musklen nødvendigvis den bedste indikator for, hvad den kan præstere?

Ved at stimulere muskelceller fra henholdsvis bodybuildere, sprintere og mænd, som slet ikke dyrker vægttræning, kiggede de på den producerede styrkepåvirknings størrelse og hastighed ud fra de efterfølgende isometriske muskelsammentrækninger.

Undersøgelsens resultater tyder på, at der ikke nødvendigvis sker en tilsvarende øgning af muskelkvalitet samtidig med, at musklen vokser i størrelsen.

Ud fra cellerne viste undersøgesen ydermere, at bodybuilderen – altså ham, med de største muskler – på celleplan ikke havde den største muskelstyrke.