Derfor skal du føre træningsdagbog

En træningsdagbog er fyldt med værdifuld information. Læs her hvorfor, og få gode råd til at komme i gang

Brug fx din træningsdagbog til at notere, hvordan din træning gik, om du var træt før træningen eller oplevede ømhed undervejs Foto: Colourbox

Er dagbøger ikke kun noget for teenagepiger? Ikke hvis du spørger mig!

Indrømmet, ordet i sig selv, og det mange sikkert forbinder med en dagbog, matcher ikke nødvendigvis din selvopfattelse. Men en træningsdagbog kan ikke desto mindre være et meget værdifuldt redskab i din træning.

Hvad er en træningsdagbog?

Uanset om du træner efter et fastlagt program, en rammeplan eller efter dag-til-dag planlægning, giver det rigtig god mening at føre en træningsdagbog.

En træningsdagbog, er som ordet antyder, en dagbog, hvor du gør notater omkring din træning. Hvor specifikt og detaljeret, du vælger at gøre det, er individuelt. Der er ikke noget rigtig eller forkert.

Hvad kan jeg bruge det til?

En træningsdagbog kan have mange funktioner og kvaliteter. Når jeg skriver "kan", er det fordi, det kræver en indsats rent faktisk at lave nogle brugbare notater, som du kan bruge fremadrettet og retroperspektivt.

Den første grund til at føre dagbog er, at du i højere grad bliver tvunget til at reflektere over det enkelte træningspas. Du bliver tvunget til at forholde dig til, hvordan træningen er gået, og hvorfor den eventuelt ikke er gået, som du havde håbet på.

Ud fra disse notater kan du på sigt undgå at gentage de udfordringer, du har haft i et specifikt træningspas. Kun ved at reflektere over din træning har du mulighed for at ændre på de fejl, du eventuelt begår. Brug for eksempel træningsdagbogen til at se, om du får restitueret nok eller til at lære at løbe hurtigere og undgå skader.

Nu tænker du måske, at du sagtens kan huske dine træninger. Men her vil jeg gerne udfordre dig. Prøv at tænk tilbage på et løbepas for 14 dage siden, og fortæl mig hvordan det er gået. Havde du et godt flow, havde du ondt nogen steder, var du træt, kunne du holde dit tempo og så videre? Jeg tvivler på, du kan huske disse ikke helt uvæsentlige detaljer.

Hvad indeholder en god træningsdagbog?

En træningsdagbog kan have forskellige former. Den kan føres online, hvis du i forvejen bruger for eksempel Garmin Connect, Polar Flow, TrainingPeaks, Endomondo eller andre træningsplatforme, hvor du planlægger din træning.

Ofte har hvert træningspas på disse platforme en kommentarboks til netop dette formål. Og den er til for at du skal bruge den. Som alt andet handler det om at skabe nogle gode vaner, så din træningsdagbog ikke bliver en sur pligt, som man kun formår at overholde få uger.

Sådan kommer du i gang!

Som tidligere nævnt er der mange måder at føre en træningsdagbog på. Har du ikke adgang til de online platforme, og ved at du ikke kommer til at bruge tid på at logge ind og føre dagbog, kan et excelark sagtens bruges til at føre dagbog.

Hvad den skal indeholde, bestemmer du selv. Du kan både skrive dagbog som en ”fri tekst”, eller du kan lave mere strukturerede punkter, som du så giver karakterer på en skala fra 1-10. Det kunne for eksempel være:

  • Træthed før træningen
  • Hvordan passet gik
  • Ømhed eller skavanker undervejs
  • Andre kommentarer

Ovenstående er blot et eksempel på, hvad en dagbog kan indeholde. Har du lyst til at at indsamle data og har excelfærdigheder, er det kun fantasien, der sætter begrænsninger for. hvad du kan analysere på.

Det vigtigste er, at du får det gjort, uanset format. En træningsdagbog er fyldt med utrolig værdifuld information, som du kan bruge til fremtidig planlægning af din træning.