Sådan vælger du musik til træning
Det er vigtigt at finde musik med det rette tempo og den rette tekst, hvis din præstation skal op at spille.
”Der er ikke noget musik, der er farligt. Men det kan være farligt at vælge den forkerte rytme, fordi du kan komme til at følge et tempo, der er for hurtigt eller for langsomt i forhold til din distance eller dine naturlige bevægelser,” siger hjerneforsker Peter Vuust, der har en doktorgrad i musik og selv dyrker marathon løb.
Det er videnskabeligt bevist, at musik kan forbedre din præstation med op til 15 procent, hvis du bruger den rigtigt.
Læs artiklen: ”Musik forbedrer din træning”
Musik skal appellere til dine følelser
Ud over det rette tempo, skal du vælge musik, der harmonerer med dine følelser, anbefaler Peter Vuust:
”Musikken skal appellere til dine følelser, hvis kroppen skal være modtagelig. Derfor er det vigtigt, at tekst og melodi siger dig noget. Og så bør du måske holde dig fra din yndlingssang, da du vil komme til at forbinde den med noget negativt, når smerten bider i kroppen.”
Sådan finder du din rytme
- Find ud af hvor mange bevægelser du gør pr. minut (løbeskridt, omdrejninger på cyklen, ro-tag osv.)
- Gang tallet med to. Så har du taktslag pr. minut også kaldet bpm (beats per minut)
- Find taktslag pr. minut for både opvarmning, selve træningspasset og afkøling.
Læs også: Skal jeg løbe med musik i ørene?
8 tips til at vælge musik
Gå efter disse pejlemærker:
1. Vælg musik du kan lide
Dyrker du styrketræning, kan du måske have fordel af at lytte til heavy metal og punk, hvis du kan lide den genre. Ellers prøv at undgå den genre, da rytmen ofte er meget asynkron. De fleste idrætsgrene harmonerer fint med genrerne pop, dance og urban.
2. Find tekst der handler om sport
Vælg musik der har tekster, som indeholder ord fra idrættens verden (fx ”Run to beat”) eller leder hen på bevægelse (fx ”The only way is up”).
3. Brug tekst der passer til din idræt
Prøv at finde en tekst, som passer til det, du skal lave. Jump, Jump med Kris Kross er måske god motivation før et højdespring og Keep on running med Susie and Seniors kan være et hit under løb. Omvendt er The lazy song af Bruno Mars en populær og glad popsang, men har en knap så motiverende tekst.
4. Tydelig rytme
Sørg for at rytmen i musikken er tydelig. Det sikrer, at du falder hurtigt ind i rytmen og bevarer fokus.
5. Tjek bpm
Find et nummer der har beats per minut (taktslag, red.), som er en anelse højere end dit eget. Sådan presser du dig selv og forbedrer dig. Men gå ikke for højt op – så opnår du den modsatte effekt.
6. Kontinuerlig rytme
Tjek, at rytmen ikke ændrer sig undervejs i nummeret, så du ikke også ændrer dit tempo.
7. Tjek varigheden
Find gerne numre der varer lidt længere - ca. 4-5 minutter. Det giver et bedre flow og et fast drive. Særlig vigtigt til udholdenhedstræning som cykling på landevej, langdistance løb osv.
8. Lav forskellige playlister
Lav en playliste efter hvad du vil træne og har som mål. Lav gerne forskellige playlister. Prøv at bruge hidsig og hurtig musik til opvarmning før en konkurrence, så du bliver sat op til at præstere. Eksperimentér med at mixe forskellige genrer og hastigheder, når du skal lave interval-træning. Eller find noget langsom musik du kan lide og brug det efter træning og bliv bedre til at prioritere udstrækning.