MTB: Sæt klare mål for din træningstur

Var din sidste tur på mountainbiken en succes? Du får en større motivation og et større fokus, hvis du giver dig selv et klart mål. Her får du redskaberne!

Dit mål for træningsturen behøver ikke være det samme som dine MTB-kammeraters Foto: Martin Paldan

Minder dine træningsture på mountainbiken for meget om hinanden, og har du svært ved at mærke fremgang?

Hvis du har et mål for din træningstur, vil du også kunne måle, om det var en succes. Og dermed vil du kunne rykke dig og opnå større glæde ved din træning.

Læs også: MTB: Sådan overkommer du frygten

Dit mål behøver ikke handle om pulszoner, hurtige tider eller andre måske uoverskuelige faktorer. Det skal være simpelt og overskueligt.

Her eksempler på, hvordan du klart kan definere dit mål for træningsturen:

  • I dag skal jeg nyde vejret, rulle en tur, og fylde mig med god energi.
  • I dag skal jeg presse mig selv på de tre lange stigninger, men ikke mere end at jeg kan bibeholde angrebet hen over toppen.
  • I dag skal jeg have styr på mit sving-tempo, og være færdig med nedbremsningen inden svinget.
  • I dag handler det om at slappe på nedkørslerne. Køre den letteste vej, men gøre det med ro i kroppen og uden at spænde i skuldrene.

Sig dit mål højt

Nu handler det så om ikke at glemme det. Kører du sammen med andre, så sig det gerne højt, og bed dem huske dig på det undervejs.

Hvis du siger det højt, bliver du meget mere præcis i din formulering. Hvilket er vigtigt for at kunne se, om du nåede målet bagefter.

Læs også: Tempo-træning på mountainbike

Med lidt held vil det smitte af, og de andre vil følge dit eksempel – og finde deres eget fokus.

Har du ikke andre med på turen, så indgå aftalen med din cykel. I er et team, og skal have det samme mål.

Sæt malertape på dit styr

Du skal ikke have en strategi for at holde dit fokus, for det vil alligevel glippe. Det du har brug for er en strategi, for at genskabe dit fokus.

En makker er ofte det mest effektive, men et stykke malertape på styret er også godt. Det handler om at forstyrre din opmærksomhed og få dig til at huske, hvorfor du satte det der.

Læs også: MTB-video: Få den bedste svingteknik

Er dit hoved ekstra fyldt, kan du skrive et huskeord på malertapen. Et mantra.

En tilpas forstyrrelse er det, som fanger din opmærksomhed, uden at du glemmer, at du sidder på en cykel.

Sæt ord på dit resultat

Efter turen er det vigtigt at følge op på aftalen. Sæt ord på resultatet. Og hvorfor det gik som det gik.

For eksempel:

  • Jeg blev grebet lidt af sporet, og derfor kørte jeg nogle af stykkerne for hurtigt. Det handlede nok om, at jeg blev fokuseret på det køretekniske. Men det var en god tur, og jeg er i strålende humør.
  • Jeg var lidt flad, og kørte ikke så hurtigt på den sidste stigning, men jeg kunne bibeholde trykket på de to første, og det føltes helt rigtigt. Det var knaldhårdt, og formen rakte til de to første. Især den anden, hvor jeg koncentrerede mig om at køre gennem svingstykket efter toppen i stedet for at koncentrere mig om selve toppen.
  • Især mod slutningen, fik jeg styr på mit fokus. Det var lige som om, at den evne skulle varmes op.
  • Det gik ikke efter planen, når jeg fulgtes med de andre. Heldigvis blev jeg sat et par gange, og så kunne jeg koncentrere mig om mit eget vejvalg og min egen teknik. Det virkede bedre, når jeg blev sat, og jeg havde ikke så ondt i armene til slut.

Læs også: Pauseøvelser gør dig bedre på din MTB

Du får trænet din evne til at genskabe dit fokus. Samtidig bliver du også bedre til at sætte et realistisk og funktionelt fokus - og følge op på det bagefter.

Det vil for det meste flytte din præstation, men det vil helt sikkert flytte din glæde ved træningen, fordi du bliver bedre til at sætte realistiske mål - og nå dem med succes.