MTB-video: Kom godt op ad stigningerne
Få en bedre klatreteknik og kom lettere over store og små stigninger i skoven – se i videoerne, hvordan du gør.
De danske skove er fyldt små og store stigninger, derfor er det rigtig godt for dig at have tillært dig den bedst mulige klatreteknik på din MTB.
Vigtigst er det, at du endelig ikke må lade dig skræmme af stigningerne.
”Du kan klare stejlere bakker, end du tror. Det handler bare om at geare ned,” siger Kim Bremer fra DGI MTB, der står bag videoerne længere nede i artiklen.
Læs også: MTB: Bliv bedre til at læse sporet
Det rigtige gear
Hvilket gear, du skal være i, når du rammer stigningen kræver en smule rutine at vide.
”Du skal have fundet det rigtige gear, inden du begynder at klatre, for når du først begynder at køre op ad, kan du ikke skifte gear. Så du skal skifte ned i god tid,” siger Kim Bremer.
Du skal ikke klatre stående i pedalerne, som man ser det i Tour de France. På mountainbiken handler det om at finde sin rytme med en høj kadence og som oftest blive siddende i sadlen hele vejen op ad bakken.
Læs også: MTB: Sådan overkommer du frygten
Position på sadlen
Bagdelen skal ikke være statisk placeret i sadlen – den skal rykkes frem og tilbage i forhold til stigningens hældning.
”Når du kører ind i en bakke, og den bliver stejlere, så bevæger du sig længere og længere frem på sadlen,” siger Kim Bremer.
”Du skal være så langt fremme som muligt - men stadig have tryk på begge hjul. Bevæg kroppen ned mod styret som stigningen bliver stejlere. Kommer du for langt frem, spinner baghjulet. Kommer du for langt frem, stejler du.”
Klatreteknik – basis
Inden stigningen begynder, skal du have fundet dit gear, der skal være så lavt, at du har et let og jævnt tråd, du kan træde uden at stå op i pedalerne. Hold armene let bøjet og kig frem i sporet. Se mere i videoen:
Klatreteknik – stejlt
Er stigningen ekstra stejl, skal du rykke længere frem på sadlen og skubbe brystet frem, så du får vægten frem ad på cyklen. Pas dog på ikke at komme for langt frem, så baghjulet skrider. Se mere i vidoen:
Har du selv erfaringer med god klatreteknik – så skriv dem i kommentarfeltet.