Klikpedaler eller ej?

Er du ny til MTB, er et af de store spørgsmål, om du skal investere i klikpedaler og tilhørende cykelsko. Her får du fordele og ulemper.

Klikpedaler som på billedet her hjælper dig blandt andet til et bedre tråd Foto: Lars Holm

Hvorfor bruge klikpedaler?

Ja, hvorfor bruge fodboldstøvler, træsko eller stiletter? Klikpedaler og cykelsko har deres funktion, og for mange vil fordelene opveje ulemperne.

Det vigtige er at definere dit behov.

De tekniske udfordringer i MTB betyder, at du ofte kun anerkender fire kontaktpunkter – to hænder og to fødder. Bagdelen er et hvilepunkt, når chancen byder sig.

Jo højere farten bliver, eller jo flere opgaver, der møders i sporet, jo mere kontrol har du brug for i forhold til at håndtere cyklen.

Se test og video af de bedste MTB-ruter i hele Danmark: MTB ruter

Med klikpedaler skal du ikke frygte at tabe ”fodfæste”, når cyklen hopper og danser hen over rødder, sten og huller. Samtidig har du muligheden for at trække cyklen til dig og derved tage vægten af baghjulet, hvilket letter passagen henover forhindringerne.

De dygtige kan selvfølgelig klare det uden klikpedaler, men det er bare meget lettere, når du mekanisk har grebet i pedalen.

Stabiliserer benene

Cykelsko er meget stive i sålerne og sikrer sammen med klamperne (den dims under skoen, du låser fast i pedalen) en bedre kraftoverførsel til cyklen og mindsker belastningen på fodens muskulatur.

Læs også: Sådan begynder du på mountainbike

Samtidig kan det sikre fodens position på pedalen. Især knæet har godt af at være stabilt, når du træder masser af kraft over i cyklen. Din indsats havner i cyklens fremdrift frem for at slide led og muskler unødigt.

Hvis du slås med smerter omkring knæet, kan klikpedaler være løsningen, men det afhænger af diagnosen. Konsulter eventuelt din læge/fysioterapeut om dette.

Klikpedaler giver rundt tråd

Det første du oplever, er evnen til at træde cirkulært. Den er hurtigt lært med klikpedaler.

Du kan bruge langt flere muskler til at overføre kraften, og belastningen bliver dermed mindre i den enkelte muskel - og dermed lettere for knæet. Eller du formår at yde en større kraft og komme hurtigere frem.

At træde cirkulært skal trænes, men i klikpedaler på de stejle stigninger kommer det lidt af sig selv.

Hvorfor ikke bruge klikpedaler?

Den primære anke mod klikpedalerne er risikoen – frygten for at gå i stå i sporet og være låst fast i pedalerne. Og det er rigtigt, at du vælter mere med klikpedaler. Men det sker mest i starten, eller hvis pedalerne er forkert indstillet. Og det er vel det samme med stiletterne, vil jeg tro..

Du vænner dig til det og glemmer at tænke over det. Og så skal du ikke tænke på det som ”låst fast” – men mere som at ”holde fast”. På samme måde som du naturligt vil gøre det med hænderne.

Læs også: MTB: Sæt klare mål for din træningstur

Med flade pedaler må du lære teknikken, med klikpedaler får du tingene foræret, da du ikke skal fokusere på at holde fødderne korrekt. Du er tvunget til at blive en bedre tekniker, hvis du vil køre lige så godt på cyklen.

Cykelsko er gode til at cykle i og ikke meget andet. Og udvalget er ikke uendeligt.

Dit behov skal legitimere din investering, ellers bliver det et fejlkøb.

Kombipedaler også en mulighed

Klikpedalerne er små og hårde at træde på med et par almindelige sko. Så hvis cyklen også har mere hverdagsprægede opgaver, er det værd at overveje kombipedaler som en mellemvej.

Kombipedaler er klikpedaler på den ene side, og almindelige pedaler på den anden. Det betyder også en ekstra svær opgave, når du skal fange pedalen med klampen. Kombipedaler er ikke det rigtige valg, medmindre du bruger cyklen med forskelligt fodtøj.

Skal DU bruge klikpedaler?

Hvis du har en MTB for at motionere i naturen, så er svaret ja. Hvis cyklen er til generelt brug, og du så indimellem forlader asfalten, er svaret nej.

Hvis du tæller kilometer og timer, så er svaret ja. Hvis du måler teknik-niveauer og hoplængde, så er svaret nej.

Hvis du er nervøs for kanterne, hullerne og de andre i sporet, så er svaret nej. Hvis du har troen på dine evner, så er svaret ja.

Det var yderpunkterne. Dem skal du lægge i vægtskålene og se, hvilken vej det peger.

Få det sidste nye om MTB og cykling i din mailbox: Tilmeld dig vorespuls.dk's nyhedsbrev