MTB: Dit udstyr afhænger af dit formål

Hvad vil du med din mountainbike-træning? Det styrer dit behov for udstyr. Bliv mere afklaret her.

Skal din mountainbike bruges til daglig transport, til ferie - eller vil du træne meget fart og teknik? Foto: Colourbox

Er du til lange ture eller hurtige ræs? Du skal gøre op med dig selv, hvilken type cyklist du er.

Hvorfor vil du kører du på mountainbike?

  • Den daglige transport
  • Som ferieform
  • For motionens skyld
  • For fart og teknik f.eks. Cross-country race og MTB-orientering. Eller mere ekstreme discipliner som Downhill og Trial.

Prøv at sætte nogle procentsatser på for at undersøge, hvilke behov du søger at få opfyldt, når du cykler. Det ene udelukker ikke det andet – det giver dig blot en pejling på, hvilken biker du er.

Cyklen er den daglige transport

Bruger du cyklen til at flytte dig derhen, hvor du vil være? Så er du en ”MTB-transporter” og skal du vælge den model, der virker bedst i byen.

Vælg cyklen med
* Oprejst siddeposition (mere end andre MTB´ere)
* Bagageplads til indkøb
* Støttefod
* Lås
* Cykelkurv
* Evt. barnesæde
* Evt. indvendige gear, der kræver mindre omsorg …

Den slags cykel gør sig også fint til en tur i skoven eller i kulturlandskabet, hvis du skal ud i naturen for at ligge på et tæppe med en god bog eller vil have nem adgang til kikkert og kamera.

Din lokale cykelsmed vil have flere udmærkede forslag indenfor denne gruppe både de klassiske modeller og de mere moderne designs.

Læs også: Ekspert: Sådan vælger du hjulstørrelse på din MTB

Ferie på mountainbike

For dig der elsker at bruge din mountainbike som rejsemiddel, så er komfort alfa og omega. Også selvom du ikke har tænkt dig at tage en tur til Nordkap men blot skal på kortere weekendture.

Du skal tilbringe mange timer i sadlen, så det er meget vigtigt at cyklen passer til dig.

Du skal også tænke praktisk - hvor meget bagage skal der være plads til, og hvilket terræn skal jeg bevæge mig igennem

Find en cykelbutik med god erfaring indenfor dette område eller find ligesindede, der har gjort sig erfaringerne.

Mountainbike for motionens skyld

For dig der kører på mountainbike for at motionere, så er den helt klassiske allround mountainbike et godt udgangspunkt.

Pris og holdbarhed er de vigtigste faktorer. Pas på med at købe den alt for billigt. De dele, der kan spares på, er også dem, der vil irritere dig, når de ikke holder

Priserne ligger fra omkring 4000 kr. og opefter, men forsøg at gøre en god handel med cykelsmeden. Det kan især lade sig gøre, hvis du også skal have noget ekstraudstyr.

Find gerne en cykel som vejer et par kilo ekstra end de letteste mountainbikes.

Din lokale cykelsmed fører sikkert en typisk mellemklasse mountainbike. Fordelen ved at købe cyklen hos cykelsmeden frem for at bruge tilbuddet i supermarkedet er, at du kan få råd og vejledning.

Mest til fart

Skal der fart på cyklen – og ikke kun på din puls? Har du lidt mere ”we brake for nobody”-attitude end dem der gør det for at få motion?

Så er det vigtigt, at vægt og teknisk opsætning passer til rytter og terræn og kan ændres alt efter, hvor og hvor længe du skal være i gang. Du kan f.eks. dyrke MTB-orientering eller Adventure race.

En større pengepung skal findes frem. Der er større slid ved denne form for cykling – og dermed større udgifter til vedligehold.

Læs også: MTB: Sæt klare mål for din træningstur

Du ved måske mere om, hvad du vil have og kan også spare penge ved selv at finde det på nettet. Men cyklens muligheder er ikke kun afhængig af materiel, men også af ham der skruer det sammen.

Hvis du ikke selv er fiks på fingrene, kan du med fordel finde en cykel-smed, der harerfaring med den type cykler (spørg dig frem mellem andre cyklister).

Høj hastighed

Er du mere interesseret i teknik end fart? Downhill, Trial og Freeride er mere tekniske discipliner, der fokuserer på balance, akrobatik eller uhyggelige hastigheder.

Det er discipliner, der kræver specialdesignede cykler og masser af teknisk træning. Spektakulært at se på men også risikabelt for cykel og deltager.