8 gode råd: Løb sikkert i mørke

Som løber er du meget udsat i trafikken, og det er vigtigt, du sørger for, at billisterne kan se dig. Læs i artiklen hvordan.

Reflekser, som på disse løberes vest, er det vigtigste, når du skal løbe i mørke Foto: Colourbox

Det kan godt være, vi går mod lysere tider, men for langt de fleste er det stadig mørkt, når arbejdet er overstået, og der er tid til en løbetur.

For at du kan være så sikker i trafikken som overhovedet muligt, bringer vorespuls.dk nederst i artiklen otte gode råd til, hvordan du bør gebærde dig i mørket.

Læs også om, hvordan du holder løbetræningen kørende om vinteren: 10 gode råd om vinterløb

De otte råd er udarbejdet af Rådet for Sikker Trafik, og her oplever man en øget fokus på løbesikkerhed i mørket.

”Både løbere og løbetøjsproducenter bliver mere og mere opmærksom på sikkerhed ved løb i mørke, og det er jo rigtig godt,” siger Søren Troels Berg, der er specialkonsulent ved Rådet for Sikker Trafik.

”Vi har ingen videnskabelige undersøgelser, der beviser det, men det er min klare fornemmelse, at reflekser og lygter bliver benyttet af flere og flere.”

Læs også om den korrekte dosering af løbetræning om vinteren: Løb: Sæt din vintertræning rigtigt sammen

Og Søren Troels Berg pointerer, at du som løber har et stort ansvar for din egen sikkerhed.

”Som løber er du sårbar i trafikken, og det er naturligvis uhyre vigtig at blive set af billisterne. Her er reflekser den allerbedste løsning. Få eventuelt en du kender til at køre imod dig i bil og vurdere, om du er synlig nok.”

De 8 råd fra Rådet for Sikker Trafik:

  1. Du skal følge færdselsreglerne for fodgængere. Det betyder, at du skal være på fortovet, hvis der er fortov. Du må kun være på cykelstien eller kørebanen, hvis der ikke er fortov eller egnet rabat.
  2. Hvis du er nødt til at bruge cykelstien eller kørebanen, så løb i venstre side - mod trafikken. Så kan du se de biler, der kommer mod dig. Løb kun i højre side, hvis det fx er farligt at krydse vejen for at komme over i venstre side.
  3. Løb i tøj i fluorserende farver. Sort tøj på en mørk vej er næsten umulig at få øje på. Hvis du ikke er til lyse bukser, så vælg en model med fx neonfarvede striber.
  4. En refleksvest uden på løbejakken er det sikreste valg. Den oplyste flade – din overkrop – er nemlig stor og dermed meget synlig. Ved fjernlys kan bilisten se en refleksvest på ca. 400 meters afstand, og med nærlys fra ca. 140 meters afstand.
  5. Reflekser rundt om benene er også en god idé, fordi billygternes lyskegle rammer dig dér først og benene bevæger sig meget, hvilket øger synligheden. Suppler evt. med reflekser om overarmene og på rygsækken, hvis du har sådan en på.
  6. Reflekser på skoene mister hurtigt deres effekt, fordi de nemt bliver dækket af mudder og snavs.
  7. Brug kun pandelampe, når du selv har brug for lyset for at kunne orientere dig – det hoppende lys kan forvirre bilisterne.
  8. **Læs også:** [Guide: Løb med pandelampe](https://vorespuls.dk/artikel/guide-lob-pandelampe)

  9. LED-lys kan være en falsk tryghed med mindre du sørger for at skifte batteriet ofte, så lysstyrken er optimal. Rødt lys er bedre end hvidt. Om det er konstant eller blinkende betyder ikke noget.

Læs også om det rigtige tøj til din vinterløbetur: Vinter: Løbetøj i 3 lag

Har du selv gode eller dårlige erfaringer med løb i mørke og sikkerhed? Del dem i Facebook-kommentarfeltet!