3 tips til bedre løbestil

Det er enkelt at løbe, men ikke alle udnytter kræfterne lige effektivt. Det gælder om at løbe fremad, helt lige og afslappet.

Løb fremad i stedet for at bevæge kroppen op og ned. Foto: Colourbox

1. Løb fremad

I løb gælder det om at komme fremad, men en del løbere kan have tendens til at bevæge kroppen op og ned for hvert skridt. Det koster unødig energi. Ideelt set bør hoved og overkrop befinde sig roligt i en fast højde hele tiden, så det kun er benene, der bevæger sig fremad med hoften som omdrejningspunkt.

Vi vil alle bevæge overkroppen lidt op og ned, men det kan være en god øvelse at forsøge at begrænse gyngeriet. Få eventuel lavet en videooptagelse af dit løb, så du kan se, hvordan du løber.

2. Løb lige

Fødderne skal så vidt muligt lande i forlængelse af hinanden, når du løber. Aftrykkene bør danne en lang, lige linje og ikke to parallelle spor.
Du kan tjekke, hvordan du sætter fødderne, ved at løbe på en afmærket linje, eksempelvis de midterste små fliser på et fortov, eller du kan om vinteren se sporene i sneen.
Du sætter nok fødderne lidt længere fra hinanden, når du er træt eller er på vej op ad en stejl bakke.
De fleste afviger en smule. Brug det som en retningslinie.

3. Løb afslappet

Energien skal bruges på at løbe og ikke på at spænde unødige muskler. Nogle løbere har en tendens til at knytte hænderne, jo mere de anstrenger sig, men det gælder om at slappe af i overkroppen og ikke mindst i hænderne.
Løb gerne med bøjede arme og lad dem følge løbets bevægelse frem og tilbage. Hænderne skal kun knyttes blidt, som om du holdt om et vagtelæg.

Når du løber, så prøv en gang imellem at sætte fingerspidserne i samme hånd let mod hinanden. Så vil du mærke, om du spænder.