Motionisterne gav den gas til Stjerneløbet

Søndag 17. maj blev morgenkrydderen skiftet ud med vanddunke, klik-sko og aerodynamiske briller, da startskuddet til årets Stjerneløb lød

Stemningen i startområdet lige før startskuddet lød Foto: Christina Nowak

DGI har relanceret det historiske Stjerneløb i Roskilde, og efter successen i 2014 var forventningerne høje til dette års ræs.

Inden de professionelle cykelhold kom til fadet og kørte den 109 km rute, tog motionisterne en tur på en lidt kortere ruter. 73 km skulle tilbagelægges, og det eneste krav for deltagelse var, at cyklen kunne holde en gennemsnitfart på 25 km/t.

Motionsløb for alle niveauer

Feltet var en broget skare af forventningsfulde cykelryttere, som skævede op på den noget lumske grå himmel.

Trods de barske vejrforhold havde 396 motionister og en god flok tilskuere fundet vej til området ved Roskilde Vikingeskibsmuseum, hvorfra starten gik til årets Stjerneløb. Fjorden, vikingeskibene og tilskuerne lagde et smukt bagtæppe til cykelløbet.

Og alsidigheden i feltet var stor.

”Jeg er med fordi det er sjovt at cykle, og så er det en kæmpe udfordring. Jeg håber, jeg kan holde hastigheden på de 25 km i timen,” siger Henriette Lindevall, en af de mange ryttere, der stod og ventede på startskuddet.

Henriettes mor stod ved siden med cyklen klar, og stemte i.

”Min datter og jeg kører cykelløbet Tøserunden i Køge om et par uger, så Stjerneløbet er en god prøvetur. Tøserunden er en tur på 112 km, så de 73 km her er en lille opvarmning for at se, hvor formen er,” siger Else Balle med smil på læben.

Begge rytteres gråsprængte hår beviste, at cykelløb ikke kun er for folk under 50.

To rækker bag de uimponerede damer, stod Jesper med sin udtrådte city-bike med masser af sæsoner på bagen.

”Jeg er her med arbejdet, så det er udelukkende for hyggens skyld. Men når jeg kigger mig rundt, er folk ret tjekkede i udstyret. Jeg skiller mig nok lidt ud med min almindelige cykel. Målsætningen i dag er at nå i mål inden for tidsgrænsen, for jeg cykler egentlig aldrig. Jeg er bare en glad amatør,” griner Jesper.

Stjerneløbet får flere i sadlen

Løbsdirektøren for Stjerneløbet var Bo Wacker, som er cykelkonsulent i DGI Midt- og Vestsjælland. Han har koordineret hele løbet og holdt styr på alle rytterne, de 200 frivillige og utallige tilskuere.

Nok er Stjerneløbets egentlige højdepunkt eliteløbet lidt senere på dagen, men Bo Wacker ser et større billede.

”Stjerneløbet er vores flagskib for cykling hos DGI. Så når vi satser så stort på det her løb, er det fordi vi vil have flere til at cykle. I dag inviterer vi de professionelle hold til eliteløb, men det i virkeligheden hovedsagligt for at få 400 motionister ud på vejene. DGI er ikke sat i verden for at lave eliteløb, vi er her for at få så mange til at cykle som muligt,” siger han.

1 time, 53 minutter og 11 sekunder

Det tog mindre end to timer, før vinderen i motionisternes herrerække Andreas Rasmussen var i mål efter 73 kilometer på cykel. Smilet var bredt hos den unge rytter.

”Jeg vil nok kalde mig selv supermotionist. Jeg har cyklet rigtig meget før i tiden, men nu træner jeg moderat og er lige blevet far,” sagde Andreas Rasmussen om sin egen form. Men hele løbet lå ikke kun i benene. Noget af sejren skulle findes i strategien.

”Jeg havde udset mig den sidste rundkørsel inden målstregen. Kom jeg først ud af den, så var det bare op på den store klinge og give gas. Benene holdt, så det var vildt fedt.”

Kort sagt: Motionisterne havde en fest i den stride blæst, og Andreas var bedst.

Stjerneløbet er afviklet i samarbejde med vorespuls.dk