Brug din trampolin til træning

Både børn og voksne kan have glæde af havetrampolinen. Den giver sved på panden og træner samtidig motorik, balance og koordination.

Trampolinen i haven er effektiv til at genoptræne og forebygge skader. Og så er det sjov alternativ træning. Foto: Colourbox

Med havetrampolinen kan vi træne en masse forskellige ting:

  • Den generelle fysiske form.
  • Børns motorik.
  • Vores balance og koordination.
  • Genoptræne efter skader.
  • Forebygge skader.
  • Blive bedre i vores idrætsgrene.

Havetrampolinen står derude og venter på at blive brugt!

Træn børnenes motorik

Numse- eller mavelanding. Sjipning eller boldspil - der er et hav af lege og træningsmuligheder i trampolinen.

En del af de 60 minutters fysisk aktivitet, som Sundhedsstyrelsen anbefaler til børn, kan udmærket foregå på havetrampolinen. Og mange af aktiviteterne er med til at udvikle børnenes motorik, fordi de bliver udfordret af trampolinens gyngende grund.

Det stiller større og andre krav til styringen af kroppen end de almindelig dagligdags aktiviteter.

Trampolin for de helt små

Det gælder også de små og mindre børn. De bliver på samme måde stimuleret til bevægelse på grund af den fjedrende trampolindug. Og her slår de sig ikke ved at krybe, kravle, rulle osv.

Kun en person på trampolinen ad gangen

Det er ekstremt vigtigt, at aktiviteterne foregår med kun ét barn på trampolinen, fordi det lille barn ellers kan blive kastet rundt med fare for nakkeskader.

Grunden er blandt andet, at det lille barns hoved er forholdsvis tungt i forhold til resten af kroppen.

Hold opsyn!

Desuden bør det lille barn være under konstant opsyn af en voksen. Aktiviteterne bør også foregå på barnets præmisser. Det vil sige, at det er barnet, som bestemmer sværhedsgrad og intensitet.

Oplagt for overvægtige børn

At det kan være vanskeligt at finde motionsformer, som overvægtige børn synes om og har lyst til, kender mange forældre til. Havetrampolinen kan være et godt bud, fordi den hjælper dem til at kunne ting, fx hoppe, som de ellers ikke kan på gulvet i hallen eller gymnastiksalen. Det giver succesoplevelser, som kan bygges videre på.

Havetrampolinen kan også udnyttes mere målrettet i behandling og træning af børn med motoriske vanskeligheder, det kræver dog specialviden, som artiklen her ikke går dybere ind i.

Hård træning for voksne

Også voksne har gavn af en tur på trampolinen. Sveden pibler frem på panden, puls og åndedræt kører op i et højere gear, når vi blot står og hopper op og ned. Du kan også løbe på trampolinen, enten på stedet eller rundt.

Start blidt - du bruger dine muskler på en ny måde

Som med al anden ny træning, bør du starte blidt. Og det er jo relativt i forhold til, hvilken fysisk form du er i som udgangspunkt.

Men typisk vil andre muskler – som vi måske ikke er vant til at bruge på den måde - blive belastet ved hop og løb på trampolinen.

Så selvom det kan føles meget let i og med, at trampolinen hjælper os i bevægelserne, skal du ikke tage fejl - det kan sagtens blive hård træning, hvor vi bliver ømme nye steder. Den gode træningsømhed er helt ufarlig, mens den dårlige, den som føles voldsom eller akkumulerer sig fra gang til gang, kan udvikle sig til en overbelastningsskade.

Forebyg idrætsskade og genoptræn skade

At en velkoordineret krop og en god balance kan være med til at forebygge idrætsskader, er der bred enighed om. Det gælder blandt andet de mange ankelforstuvninger og alvorlige knæskader. Derfor kan havetrampolinen bruges som et glimrende redskab i kampen mod idrætsskader.

Træn fx sikre landinger, landing på ét ben og på to ben – det gavner både gymnaster og boldspillere.

I samme boldgade finder vi megen genoptræning efter skader, fordi det ofte er de samme aktiviteter og øvelser, som bliver brugt i forebyggelsen og genoptræningen. Blot foregår det sidste på en blidere og mere skånsom måde, som tager hensyn til det, som skal genoptrænes. Eksempelvis kan løberen træne sikker landing på to ben efter en korsbåndsskade og gradvis skrue op for intensiteten, som genoptræningen skrider frem.

Undgå at tisse i bukserne

Bækkenbunden lukker op og i for både sorger og glæder. Det sidste fremmes absolut af en god og stærk bækkenbundsmuskulatur. Det vigtigste er her træning i form af knibeøvelser. Men havetrampolinen kan også bidrage.

Når du hopper i havetrampolin kommer der et øget pres mod bækkenbunden ved hop, og bækkenbundsmusklerne skal så arbejde mere. De bliver trænet.

Hvis du ikke har så godt styr på din bækkenbund, skal du bevidst aktivere musklerne ved at spænde, og det vil sige knibe sammen fra endetarmsåbningen og fremefter. Og naturligvis starte blidt, ikke hoppe højt eller længe.

Målet er, at disse muskler helt automatisk aktiveres ved hop, og at de opnår en styrke, så vi ikke kommer til at tisse i bukserne, prutte eller det, der er værre…

Bækkenbundstræning gælder både mænd og kvinder.

Trampoliner er også for ældre

Er der adgang til børnenes eller børnebørnenes havetrampolin, kan seniorer også sagtens hoppe med.

Balancen kan trænes ved små simple hoppeøvelser, fjederhop, vægtforskydninger fra side til side i bredstående eller frem og tilbage gangstående, og man kan stå på ét ben. Ja, alle de gængse balanceøvelser på trampolinen kan være rigtig god træning for ældre.

Har du knogleskørhed eller andre alvorlige lidelser, skal du nok holde dig på sikker grund – og det er ikke havetrampolinen!

Husk sikkerheden - og så rigtig god fornøjelse!