Tape dine sko og forebyg ankelskader

Ny dansk opfindelse skal forebygge ankelskader. Spraino er navnet på den, og det er udviklet og testet i samarbejde med forskere ved Aalborg Universitet, DTU og Hvidovre Hospital.

Erhvervs-ph.d. Filip Gertz Lysdal og Spraino har udviklet en særlig tape af teflon, der kan forebygge vrid og forstuvninger i anklerne. Foto: Jakob Brodersen

Hvert år søger flere end 40.000 danskere mod skadestuen på grund af et forstrakt ledbånd i anklen. Ofte med risiko for en gentagelse, fordi ledbåndene bliver slappere, hver gang de bliver overbelastet.

Forstuvninger og vrid i anklen er den mest udbredte sportsskade i verden, men nu vil dansk opfindelse ændre på det. Spraino er en tape med såkaldt smart grip, der kan hæftes på yderkanten af sportsskoene, som du kan se på billedet i toppen af artiklen.

Læs også: Genoptræning efter ankel-skade

Enorm succesrate allerede

I laboratorieforsøg har der vist sig en 100 procents succesrate med at forebygge vridskade. Derfor er Spraino lige nu ved at blive testet af danske idrætsfolk, hvor det indtil nu også går rigtig godt med at forebygge ankelskader.

”Vi kan allerede nu se, det har en effekt. De har færre skader, og de sidder ude i kortere tid,” fortæller Erhvervs-ph.d. Filip Gertz Lysdal fra Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet til vorespuls.dk.

Han har gennem de seneste år forsket intensivt i ankelskader. Nu har han sammen med Spraino udviklet tapen for at komme nogle af dem mange ankelskader til livs.

”Det er et særligt stor problem i indendørs-idrætter fordi, foden ikke kan glide og står fast,” fortæller Filip Gertz Lysdal og tilføjer:

”Tanken er, at alle skal bruge det. Det er klart, at de der har størst incitament for at bruge dem, vil være folk, der har problemer med anklerne i forvejen.”

Læs også: Forebyg skader med nemme øvelser

Udvikles også til udendørs-løb

Spraino er kun til indendørs-idrætsudøver. Men Filip Gertz Lysdal bekræfter, at der allerede forskes i en løsning til løbere.

”Jeg kan ikke fortælle om den teknologi, vi bruger i forhold til løb, men selve princippet er det samme - men det vil være på en anden måde,” fortæller han og uddyber:

”Teflon vil eksempelvis være for blødt i kontakt med asfalt, så det vil gå i stykker med det samme."

Du kan også se denne youtube-video, hvor du kan blive klogere på Spraino, og se det påført på sko.