AV! Hver fjerde døjer med en skade

Mere end hver fjerde aktive dansker har måttet sætte træningen på stand by på grund af en skade i det forgangne år. Markant flere mænd er ramt, viser en ny undersøgelse.

Løb er den idræt, hvor flest danskere pådrager sig en skade. Foto: Bent Nielsen

For nogen er det motivationen der mangler. Andre har ikke tid. Og så er der dem, som gerne vil, men som ikke kan.

Det handler om at svinge sig i sadlen, binde løbeskoene eller lyne våddragten.

En ny undersøgelse viser, at hele 27,9 % af de aktive danskere har været tvunget til at lægge træningen på hylden i en periode på grund af en idrætsskade.

Det viser en undersøgelse fra Aarhus Universitet og Idrættens Analyseinstitut, som for første gang har kortlagt danskernes idrætsskader ud fra et repræsentativt udtræk fra cpr-registret.

Læs også: 4 typiske løbeskader – sådan behandler du dem

Mændene er oftere skadet

Ifølge undersøgelsen er mændene hårdest ramt.

35,2 % af mændene har været skadet i det forgangne år, hvor 21 % af kvinderne til sammenligning har døjet med en skade. Dét fænomen kan der være flere årsager til:

”Vi antager for det første, at mænd i højere grad dyrker risikobetonet idræt og for det andet at mænd i højere grad er præstationsorienterede og dermed presser kroppen mere,” forklarer manden bag undersøgelsen, Rasmus Østergaard Nielsen. Han er Post Doc på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

Læs også: Guide: Træn sådan her, når du er skadet

Mange løbeskader

Hvor cirka 45 % af håndboldspillerne i undersøgelsen havde oplevet at være skadet, havde kun lidt over 20 % af løberne været ramt. Alligevel er løb den største bidragsyder til danskernes idrætsskader.

”Det hænger sammen med, at der er langt flere danskere, der løber, end der spiller håndbold. Derfor står løb som den idrætsgren, hvor flest danskere pådrager sig en skade,” forklarer Rasmus Østergaard Nielsen.

Læs også: Opskrift på ingefærshot - bliv "frisket" op

Hvis du ønsker at styre udenom skaderne, kan du ifølge undersøgelsen med fordel kaste dig over spinning, vandreture og svømning, som bliver defineret som lav-risiko idrætsgrene.