4 typiske løbeskader – sådan behandler du dem

Vores triatlon-ekspert Niels Brandt-Jørgensen har flere års erfaring med triatlon og dermed også løb, og han giver her nogle simple og gode råd til hvordan, du kan behandle 4 typiske løbeskader.

Vores triatlon-ekspert Niels Brandt-Jørgensen deler sin erfaring om typiske løbeskader. Foto: Colourbox.com

Skinnebensbetændelse

Skinnebensbetændelse kommer ofte som en konsekvens af overbelastning og ved ensformig belastning i længere perioder.

Udstræk dit skinneben ofte og påvirk det med kulde og varme. Det kan gøres meget simpelt med koldt og varmt vand, men man kan også benytte sauna og isposer. Det øger blodgennemstrømningen til skinnebenet, så restitutionen øges.

Du kan også øge blodgennemstrømningen ved at bruge kompressionsstrømper eller massere skinnebenet. Sidstnævnte metode afhænger dog af graden af betændelse, samt om der er tale om udvendig eller indvendig skinnebensbetændelse.

Læs også: Aqua jogging hjælper efter en løbeskade

Løberknæ

Løberknæ kommer på grund af den gentagne friktion, som senen udsættes for ved løb og cykling.

Udstræk baglåret, ballemuskulatur og forlåret, så du undgår spændte muskler trækker i det ømme senevæv, og dermed ikke giver de betændte sener den nødvendige ro til at restituere.

Koldt bad på benene hjælper til at dæmpe inflammationen.

Læs også: Sådan undgår du løberknæ

Springerknæ

Her er der tale om betændelse af senen ved gentagne bevægelser fra primært løb og cykling.

Koldt bad på benene hjælper til at dæmpe inflammationen, samt udstrækning af især forlår.

Man kan binde et lille støttebind lige under knæskallen, så knæskallen løftes lidt op fra det betændte sted, og dermed ikke genere området under aktivitet.

Læs også: Undgå en akut skade

Akillessenebetændelse

En meget typisk løbeskade som oftest ses som en konsekvens af overbelastning. Skaden forekommer hyppigere i takt med at du bliver ældre. Overvægtige har også større risiko for at få akillessenebetændelse

Afhjælpes delvist ved tung excentrisk styrketræning, kold og varme påvirkning og kompressionsstrømper. Massage og udstræk af lægmuskel og hasemuskel er også en god ide, da akillessenen kan blive spændt og skabe træk i akillessenen, så senen ikke får ro til at restituere fuldt og helt.

Al løb bør udelukkes i minimum en uge, hvis akillessenebetændelse opstår.

Læs også: Akillessene: Løberens ømme punkt

I stedet kan man træne på crosstrainer, thorax trainer, aquajog eller anden aktivitet, hvor man ikke belaster sene og fod ved at skulle bære sin egen kropsvægt.

Det var nogle meget simple råd. Jeg håber, I kan bruge dem!