Sådan behandler du den besværlige tennisalbue

Du kan behandle den genstridige tennisalbue med styrketræning. Det viser nyere forskning. Men det kræver, at du tør…

Styrketræning kan langsomt kurrere en tennisalbue, viser ny forskning Foto: Colourbox

Hun ser meget skeptisk ud! Og det har hun sådan set også god grund til efter at have prøvet alverdens forskellige behandlingsmetoder til sin ømme og smertefulde højre albue. Diagnosen siger tennisalbue, og den er jeg enig i. Men jeg har et andet forslag til behandling end det, som min klient – en kvinde på 38 – hidtil har forsøgt sig med.

Jeg anbefaler styrketræning.

"Jamen, kan det da være godt…?" spørger hun igen…

Museskade og kajakroning

Kort forinden har min klient fortalt, at hun har haft problemer med den albue i flere år på grund af kontor- og musearbejde. Men det gik helt galt sidste år, da hun begyndte på kajakroning.

Det kunne albuen slet ikke klare, og siden har hun i perioder dårligt kunne løfte en kaffekop.

Styrk din tennisalbue

Jeg fortæller min klient, at forskning viser, at langvarige problemer med en tennisalbue kan behandles med styrketræning. Hun ser stadig lidt mistroisk ud, så jeg finder dokumentation frem på min computer, hvor der også er en video, som viser øvelserne.

"Jamen, det er jo helt i modstrid med det, som jeg før har fået at vide…," indvender hun og fortæller, at mange har sagt, at hun skal give albuen ro og passe på den.

"Du skal da stadig passe på din albue," siger jeg.

"Men det betyder jo ikke, at du ikke kan træne den…"

Forskning om tennisalbuer

Gennem de senere år er der kommet mere og mere forskning, som tyder på, at styrketræning kan afhjælpe sene- og senehæfte-problemer. For eksempel problemer med akillessenen og knæskalssenen og nu senest også senerne omkring albuen. Meget tyder på, at den langsomme, rolige og tunge påvirkning, som styrketræningen giver, stimulerer kroppen til at hele skaden.

Det er ikke nogen mirakelkur, som klarer problemet på et øjeblik. Det kræver en vedholdende og systematisk indsats gennem længere tid (typisk omkring tre måneder). Den største hindring for mange er at turde gøre det, fordi tennisalbue godt kan gøre ondt i starten af forløbet.

Genoptræning må godt gøre ondt

Min klient vil gerne prøve styrketræningen af tennisalbuen. Jeg gør meget ud af at instruere, så jeg er sikker på, at hun har helt fat i øvelserne. Og jeg understreger, at hun skal træne hver dag på den måde, som det er beskrevet. Også selvom det gør ondt!

"Du ødelægger ikke noget med det rolige og seje træk i området, tværtimod" siger jeg, mens hun tydeligt bider tænder sammen under afprøvningen…

Det tog knap tre måneder for min klient at blive smertefri. Jeg så hende et par gange i forløbet, hvor vi også havde fokus på bevægeligheden i hendes øvre ryg og musklerne omkring hendes skulderblade. Desuden snakkede vi lidt ergonomi, stress og brug af kroppen i det hele taget.

Og det virkede for hende. Hun er nu igen så småt begyndt med kajakroningen.