Få velsmag frem i din mad med de 5 grundsmage

Smager dine måltider altid ens? Prøv at bruge alle 5 grundsmage i din madlavning! Smagsindtryk mætter, så du spiser mindre.

Mad skal smages til. Prøv at tilsætte en anden grundsmag end den, du plejer (ofte salt) - måske giver det noget rigtig godt! Foto: Colourbox

5 smage på tungen

Der findes rigtig mange smage, men kun 5 grundsmage. Det er de smage, din tunge kan smage sig frem til. Er alle 5 grundsmage repræsenteret i et måltid, siger man, det er fuldendt, og derved bliver dine smagsløg tilfredsstillet.

Hvorfor bruge de 5 grundsmage?

Sukkertrang om aftenen er et velkendt fænomen. En af grundene til denne trang er mangel på sød smag i måltidet. Brug derfor noget sødt at afrunde dit måltid med for at komme denne trang til livs.

Smagsindtryk mætter

De 5 grundsmage danner til sammen grundkomponentet i et måltid. Det er det, der får velsmagen frem. Det der gør, at du siger uhmmm, når du tager en skefuld.

Er velsmagen til stede, spiser du automatisk mindre af maden, da smagsindtryk er mættende.
Spis velsmagende mad med nydelse.

Hvordan får jeg alle grundsmage med?

De 5 grundsmage, sødt, salt, surt, bittert og umami, er repræsenteret i mange forskellige fødevarer.

Hvorfor smager en hotdog så godt?
- Surt: Syltede agurker og sennep
- Sødt: Ketchup og syltede agurker
- Salt: Ristede løg og pølse
- Bittert: Rå løg
- Umami: Pølse.

Gør madlavning til en leg

At lege med maden er en måde, hvorpå du lærer at bruge de 5 grundsmage. Eksperimentér i din madlavning, og acceptér hvis maden ikke smager godt.

Du kan f.eks. lave en portion spaghetti og kødsovs og dele den i mindre portioner. Tilsæt derefter forskellige ingredienser, der hver især giver en grundsmag, og smag dig frem.