Borg-skala viser din trænings-intensitet

Brug Borg-skalaen til at styre intensiteten i din træning i stedet for et pulsur.

Kan I snakke sammen, men sætningerne bliver afbrudt af åndedraget? Så er du på trin 14-15 på Borg-skalaen. På trin 16-17 er du forpustet og kan kun svare med enkelte ord. Foto: Colourbox

Borg-skalaen er et værktøj, som du kan bruge til at styre intensiteten i din træning. Skalaen går ud fra din individuelle oplevelse af intensiteten.

Du kan bruge Borg-skalaen i stedet for et pulsur.

Se Borg Skala

Sådan bruger du Borg Skala

Det kan godt være svært at finde det nøjagtige trin på Borg-skalaen, som du ligger på rent intensitetsmæssigt på et givet tidspunkt i din træning. Forhold dig først og fremmest til de farvede opdelinger, der deler skalaen i 6 trin.

Borg 15 er grænsen mellem det, som de fleste vil opfatte som moderat træning og hård træning. Det er dét niveau, de fleste skal stræbe efter i deres almindelige motionsaktiviteter.

Eksempler på, hvordan du bruger Borg Skala

Hvis du for eksempel ved at du skal ud og have en god lang løbetur, vil du bevæge dig på skalaen i området 12–14. Her kan du være i forholdsvis lang tid og få en god grundtræningstur.

Har du ikke meget tid, eller ønsker du en noget mere intensiv træning, skal du befinde dig på skalatrin omkring de 15–17, hvor du med det samme kan mærke at der ikke er plads til alt for megen snak på turen. Det er her den største træningseffekt er, uden fare for at gå ”død” undervejs.

Kommer du over trin 15, belastes din krop hårdt og du kan ikke træne ved denne intensitet længe. Du er så forpustet, at det er svært at føre en samtale, men du er ikke helt udmattet.

2 gange om ugen på Borg-trin 14-15

De fleste mennesker bør forsøge at nå mindst 20 minutter på Borg 14-15 to til tre gange pr. uge.

Borg-skalaen er udarbejdet af Gunnar Borg.