Blodprøve kan afgøre optimal kost, hvis du vil tabe dig

Der skal ikke mere til end en blodprøve, og så kan den afgøre, hvilken kost der er mest optimal for dig, hvis du vil tabe dig. Det viser en undersøgelse fra Københavns Universitet.

En blodprøve kan afgøre den mest optimale kost for dig, hvis du vil tabe dig, viser ny forskning Foto: Colourbox.com

Forskere fra Københavns Universitet præsenterede en særdeles interessant undersøgelse den 11. juni 20017 til den årlige konference The American Diabetes Associations i San Diego.

Forskning viser nemlig, at vi i langt højere grad kan målrette, hvilken kost vi skal spise for at få det mest optimale vægttab, det skriver Københavns Universitet på deres hjemmeside.

Læs også: Kan man tabe sig hurtigt?

6-7 gange større vægttab

Blandt andet niveauet på dit blodsukker kan være med til at afgøre, hvilke kosttype der er mest optimal for dig at spise, hvis du ønsker et vægttab.

”For mange mennesker kan den rigtige brug af disse blodprøver føre til et vægttab, der er 6 – 7 gange større, end hvis de spiser efter den forkerte kosttype,” fortæller Arne Astrup, institutleder ved Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet til ku.dk, og tilføjer:

"Mange af de mennesker, der forsøger at tabe sig, spiser efter en kosttype, så de ligefrem risikerer at tage på i vægt. Dem kan vi nu omdirigere til en strategi, som vi ved kan hjælpe dem med at tabe sig."

Læs også: Gå eller løb – du forbrænder lige meget

Vil kunne give langt bedre vejledning

I fremtiden vil en blodprøve kunne sige langt mere om vores helbredstilstand, og det giver altså muligheden for i langt højere grad at tilpasse rådgivningen efter det.

Det er noget, alle der ønsker et vægttab, vil kunne få nytte af. Men for især diabetiker vil det være et vigtigt værktøj.

”Dette er et stort skridt fremad i arbejdet med at målrette ernæringen til det enkelte individ. Og disse fund er specielt vigtige, da de gør det muligt for os at give mennesker med forstadier til diabetes en strategi for vægttab, som på sigt kan hindre eller forsinke udviklingen af type 2-diabetes," siger professor Arne Astrup til ku.dk.

Læs også: Optimér kosten: Øg vægttab under træning

Sådan står det til med fedme og diabetes i Danmark

I Danmark er cirka 15 % af de voksne overvægtige. De har med andre ord et BMI-tal på 30 eller mere.

De senere år har der været en stigning i antallet af personer med diabetes, og Diabetesforeningen opgør, at der er flere end 320.000 diabetiker i Danmark – og 750.000 har forstadier til diabetes.

Men det tal kan ændres, og det skal den her forskning gerne være med til. Omkring 30 procent af mennesker med forstadier til diabets udvikler type 2-diabetses over en 3-årig periode. Og netop her kunne den nye forskning gøre en stor forskel.