Bekræftet! Dansk plante lindrer overgangsalderen

Planten har længe været kendt for sine lindrende effekt på overgangsalderen, men nu er længe ventet studie også publiceret, som bekræfter effekten.

Rødkløveren vokser mange steder i det danske landskab. Foto: Colourbox.com

Der er tale om planten rødkløver, som vokser vildt mange steder i Danmark. Men det er ikke nok bare at plukke rødkløveren og indtage den, rødkløveren skal gennem en relativ kendt proces.

Rødkløveren lindrer overgangsalderen

Det har længe været kendt, at rødkløveren kan lindrer f.eks. hedeture, som mange oplever i overgangsalderen.

Og det passer til dels også, hvis den blot bliver drukket i fermenteret tilstand, skriver au.dk.

”Det er den fermenterede rødkløver-ekstrakt, der gør en forskel, og det skyldes, at fermenteringen, der er en mælkesyregæring, øger optageligheden af østrogenlignende stoffer, kaldet isoflavoner eller phytoøstrogener, som rødkløver bugner af,” forklarer Max Norman Tandrup Lambert til au.dk, der en af forskerne bag studiet.

Læs også: Opskrift på ingefærshot - bliv "frisket" op

Derfor skal det være fermenteret rødkløver

Rødkløveren skal være fermenteret, for at den kan have en så stor effekt.

”Udfordringen ved phytoøstrogenerne er, at de er svære at fordøje, fordi de i naturlig form er bundet til sukkermolekyler. Derfor ryger hovedparten af de phytoøstrogener, som man spiser i pille- eller kapselform, mere eller mindre direkte gennem systemet,” forklarer Max Norman Tandrup Lambert og tilføjer, at det er her fermenteringen kommer ind.

"Men det problem løses, når man gærer rødkløver-saften med mælkesyrer.”

Læs også: Nem opskrift: Gurkemeje-drik med ingefær

Meget overaskende resultater

60 kvinder i overgangsalderen indenfor en række kriterier blev udvalgt til forsøget.

”Kvinderne blev opdelt, så de 30 drak 150 ml rødkløverekstrakt om dagen i 12 uger, mens de øvrige 30 drak et placeboprodukt, forklarer Max Norman Tandrup Lambert til au.dk og tilføjer:

”Efter 12 uger testede vi igen, og vi har været målløse over vores data. Der er en meget større effekt, end vi har turdet håbe på.”

For en mere udførlig kildeliste og beskrivelse af studiet - besøg au.dk.