Kom godt i gang med kajak uden skader

Kajakroning stiller krav til arme, skuldre, ryg og mave. Lær teknikken rigtigt og træn dig langsomt op, så du undgår skader.

Typisk bliver du øm omkring håndled, albuer og skuldre samt ryg og mave, når du begynder at ro kajak. Foto: Søren Holm

En forkert roteknik vil hurtigt give dig problemer og smerter, når du ror kajak. Så ryger hele fornøjelsen. Så uanset om du er til havkajak eller turkajak, bør du investere god tid i at lære den korrekte roteknik.

Ro korte kajakture i starten

Som nybegynder er bevægelserne og kravene i kajakroning helt uvante. De fleste os er ikke vant til at bruge arme og skuldre ret meget, og derfor er vi forholdsvis svage her. Nogle gange er vandet uroligt, og det stiller større krav, specielt i den mere ”levende” turkajak.

Det er en god ide at komme i gang med at ro regelmæssigt, så du bliver stærkere.

Lyt til kroppen

Du undgår næppe lidt ømhed forskellige steder som nybegynder i kajak. Typiske områder er håndled, albue og skuldre. Desuden er nakken og lænden (nederste del af ryggen) udsatte.

De typiske årsager er forkert teknik, anspændthed og for langvarig eller intens roning. Desuden er mange af os ikke særlig stærke i arme og skuldre, fordi vi ikke bruger dem ret meget i det daglige arbejdsliv.

Siddestillingen i en kajak kan give problemer i lænden, specielt hvis du har korte baglår (hasemuskler) eller ikke har en stærk rygmuskulatur. Derfor vil jeg anbefale følgende træning:

  • Styrketræning, arme
  • Styrketræning, skuldre
  • Stræk af baglår
  • Styrketræning af rygmuskler
  • Styrketræning af mavemuskler.

Se træningsprogram: Træn din ryg og mave til kajak.

Sikkerhed

Du skal naturligvis følge reglerne om sikkerhed på vandet. Dem kan du læse om i folderen Værd at vide om sikker sejlads i kano og kajak fra Søsportens Sikkerhedsråd.

Se også Kom op i din kajak efter kæntring.