10 gode grunde til at du bør spise havregryn hver dag
Havregryn kan en masse, og her giver vores ernæringsekspert alle de gode grunde til det.
Er du én af de mange danskere, der slår autopiloten til, og spiser den samme morgenmad hver morgen? Vælger du havregryn, så er det et rigtig fornuftigt valg for din sundhed! Læs med og bliv klogere på de hamrende, herlige havregryn.
1. Indeholder meget fuldkorn
Fra at havren høstes på marken ti,l at havregrynene står på hylderne i supermarkedet, er der en lav grad af forarbejdning af produktet.
Det betyder, at alle havrekernens bestanddele også findes i det færdige produkt, og havregryn er derfor et 100 % fuldkornsprodukt.
Det gør havregryn til en rigtig god kilde i forhold til at nå anbefalingerne på 75 gram fuldkorn om dagen – En anbefaling som kun 6 % af danskerne lever op til. Fuldkorn indeholder masser af kostfibre, vitaminer, mineraler og antioxidanter.
2. Øger mæthedsfølelsen
Når du har spist havregryn, så vil den første effekt kunne mærkes i din mavesæk. Havregryn har et højt indhold af vandopløselige kostfibre, der kaldes beta-glukaner.
De har en unik egenskab i forhold til at binde væske i mavesækken, hvilket gør, at tømning af mavesækken sker langsommere, og maden bliver derfor længere tid i mavesækken. Det giver en øget følelse af mæthed, når man sammenligner med morgenmadsprodukter med lavt kostfiberindhold.
Jo mere grovvalsede dine havregryn er, des længere vil de blive liggende i din mavesæk og dermed give mere mæthed. Desuden er proteinindholdet i havregryn også forholdsvis højt, hvilket yderligere forbedrer mætheden.
3. Stabiliserer blodsukkeret
Når mavesækken tømmes langsommere betyder det, at tyndtarmen får leveret mindre portioner mad fordelt ud over længere tid.
På den måde bliver den mad du spiser langsomt ”sluset” fra mavesækken til tyndtarmen og videre over i blodbanen, og du får dermed et mere stabilt blodsukker, der modvirker træthed, dårligt humør, uoplagthed og hyperaktivitet.
Læs også: Derfor skal du spise gurkemeje
4. Hjælper med at holde dig slank
Vil du gerne holde den slanke linje, så kan havregryn også være vejen frem. Beta-glukanerne fylder din mavesæk ud, og sørger for at der sendes nervesignaler fra mavesækken til hjernen med besked om at hæmme appetitten.
Studier har vist, at indtag af et morgenmåltid med havregryn sænker appetitten og reducerer energiindtaget til frokost 4 timer senere, når man sammenligner med kostfiberfattige morgenmadsalternativer.
Sammen med det stabile blodsukker vil det føre til en mindre lyst efter søde sager og snacking og dermed et reduceret energiindtag.
5. Sænker kolesterolindholdet i blodet
De vandopløselige og ikke-vandopløselige kostfibre i havregryn kan ikke optages i kroppen og forbliver derfor i tarmsystemet.
Det er rigtig smart, da de undervejs gennem tarmsystemet ”fanger” nogle af vores galdesyrer og galdesalte og får dem trukket med ned i tyktarmen og ud.
Normalvis er kroppen i stand til at transportere disse galdesyrer og galdesalte tilbage i kroppen, da de skal genbruges i tyndtarmens fedtfordøjelse. Men når kostfibrene i din havregryn kamuflerer dem, og dermed tager dem med videre til tyktarmen, ja, så er kroppen altså nødt til at producere nye galdesyrer og galdesalte i leveren, hvilket dannes ud fra kolesterol.
Så når kroppen bruger kolesterol til denne produktion, så vil niveauet af kolesterol i blodet falde.
6. Sænker risikoen for hjerte-kar-sygdomme
For meget kolesterol er ikke godt for din krop, da overskydende kolesterol vil trænge ind i blodkarrenes vægge og resultere i åreforkalkning, der kan lede til alvorlige hjerte-kar-sygdomme.
Mange videnskabelige studier har vist, at havre kan sænke kolesterolniveauet i blodet og dermed reducere din risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme. Et nyt stort studie fra 2016 med 800.000 mennesker fra Skandinavien og USA har sammenlignet den mængde fuldkorn, som folk spiser med risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme.
Resultaterne viser, at de mennesker, der indtager 70 gram fuldkorn dagligt, har en 23 procent mindre risiko for at dø af hjerte-kar-sygdomme.
Læs også: Opskrift på ingefærshot - bliv "frisket" op
7. Sænker risikoen for forstoppelse
Det er især de ikke-vandopløselige kostfibre, der forbedrer din fordøjelse. De bliver nemlig ”blot” til fyldstof, hvilket sørger for at fylde dit tarmsystem ud. Dette påvirker tarmenes bevægelser, og sørger for at holde den i gang, og dermed undgår du forstoppelse.
8. Reducerer risikoen for at udvikle tyktarmskræft
I 2010 opdaterede The World Cancer Research Fund deres anbefalinger ift. tyktarmskræft. Der er nu tilstrækkeligt med videnskabelige studier der har vist, at kostfibre med overbevisende styrke beskytter mod udvikling af tyktarmskræft.
Man formoder, at kostfibre har flere gavnlige effekter i tyktarmen, men disse mekanismer er endnu ikke klarlagte. En af de mulige forklaringer er, at de vandopløselige kostfibre i tyktarmen omsættes til fedtsyrer, som er i stand til at fremkalde celledød i fx kræftceller.
9. Sænker risikoen for at børn udvikler astma og høfeber
Et studie fra 2013 viser, at tidlig introduktion af havre kan være medvirkende til at minimere risikoen for at små børn udvikler astma og høfeber.
I studiet blev børnene introduceret for havre i 5-5,5 månedsalderen.
Læs også: Naturens egen doping: Rødbedesaft
10. Kan bruges i alle dagens måltider
Havregryn opfattes ofte som et morgenmadsprodukt, men det kan i høj grad også bruges i dagens øvrige måltider. Eksempler på opskrifter, hvor du kan bruge havregryn:
- Når du bager brød og boller kan du med fordel udskifte noget af hvedemelet med havregryn. Husk blot at tilsætte lidt ekstra væske.
-
Når du laver fars til fx frikadeller, så kan du udskifte raspen med havregryn.
-
Når du laver pandekager, så kan du tilføje havregryn, hvilket giver mere fyldige og mættende pandekager, som kan bruges til på madpandekager og dessertpandekager.
-
Når du har lyst til en sund snack, så kan du eksperimentere med hjemmelavede energibarer lavet på tørret frugt, havregryn og lidt honning.