DK's bedste MTB-ruter: Sjov nedkørsel ved Aarhus

Østjylland/Midtjylland: MTB-ruten i Marselisborgskoven giver dig Danmarks (måske) bedste nedkørsel - og i øvrigt 24 kilometer MTB-spor med masser af udfordringer!

Foto: Colourbox


Video: Kåre Welinder

Danmark bugner af flotte MTB-ruter, og vorespuls.dk vil hjælpe dig med at finde de bedste.

I samarbejde med MTB-eksperter har vorespuls.dk inddelt landet i 10 regioner og prøvekørt den mest populære rute i hver region med et kamera. Og vorespuls.dk giver samtidig et bud på de bedste ruter i regionen for henholdsvis nybegyndere, letøvede og øvede.

Denne gang: Østjylland/Midtjylland

DEN POPULÆRE: Marselisborg Skovene


Om ruten:
Se ovenstående video.
Det gode: Danmarks sjoveste nedkørsel?
Det knap så gode: Flere steder er der MTB-ryttere i begge retninger.
Kort om naturen: Fantastisk løvskov, der har sine charmer på alle årstider. Husk at passe på vandrere og hundeluftere, da disse findes i store mængder.
Start-mål: Ishuset, Varna Kiosk, ved Helnan Hotel Marselis.
Længde: Ca. 24 km.
Højdemeter: Ca. 400
Find vej med GPS: Varna Kiosk, Strandvejen 39. 8000 Århus C. For enden af Strandvejen, lige før Marselisskoven starter, ligger den lille iskiosk, hvor næsten alt mountainbiking i Marselisborg skovene begynder. Er man i bil, kan der blandt andet parkeres på Emil Hornemanns Vej på modsatte side af Strandvejen.
Overnatningssteder: Hotel Marselis er den dyre overnatningsmulighed, men så får man et værelse blot få meter fra rutestart, og ellers ligger Blommehavens Camping kun to kilometer fra iskiosken. For billigere hotelværelser er BB-hotels også en nærliggende løsning.
For mere info: Århus Mountainbike Klub .

NYBEGYNDER: Hasle Bakker

Om ruten: Fem kilometer nyt MTB-spor med flot natur, fine udsigter, hårde stigninger og varieret terræn. Berms, hårnålesving og stigninger gør ruten udfordrende, men samtidig er den ikke sværere, end at nybegyndere sagtens kan være med. Husk også at stå af cyklen og nyd udsigtsposterne med flot view over Århus og omegn.
Det gode: Flot udsigt og god skiltning.
Det knap så gode: Ikke så lang.
Kort om naturen: Mange flotte udsigter med søer, vandløb og varieret natur med både skov og åbent landskab.
Start/mål: P-plads ved Tovhøjskolen.
Længde: Ca. 5 km.
Højdemeter: Ca. 130
Find vej med GPS: Tovhøjsskolen, Janesvej 2, 8220 Brabrand. Følg vejen, der gør højre om skolen, med udgangspunkt i Janesvej.
Overnatningssteder: Det vestlige Århus tilbyder flere fine overnatningsmuligheder, ligesom man også kan køre til centrum af Århus for endnu flere tilbud. Scandic ligger med flotte værelser i kort afstand fra ruten, ligesom der er flere Bed & Breakfast i nærheden såsom Net-bb og Good Morning B&B.
For mere info: Århus Mountainbike Klub

LETØVEDE: Vesterskoven i Silkeborg

Om ruten: Flotte naturoplevelser og kuperet terræn gør, at Silkeborg næsten er omgivet af MTB-ruter. Om end ikke så krævende som Nordskoven, så giver rutens 25 km rig mulighed for at teste sig af på alle niveauer. Ruten har flere tekniske nedkørsler, så husk, at det som begynder eller mindre øvet ikke er en skam at stå af og trække. Der er masser af ruter i området, ligesom der også har været afholdt DM i MTB Marathon på den lange rute på 25 km.
Det gode: Et utal at MTB-muligheder i smukke omgivelser.
Det knap så gode: Det smukke kan gøre overmodig. Pas på.
Kort om naturen: Stejle skrænter og smukke søer gør, at det også omtales som Danmarks Harzen.
Start/mål: P-plads ved Østre Søbad.
Længde: Ca. 25 km.
Højdemeter: Ca. 550
Find vej med GPS: Horsensvej 2, 8600 Silkeborg. Parkér bilen i den østlige ende af Almind Sø ved Øster Søbad, hvor Horsensvej passerer mellem Almind Sø og Vejlsø.
Overnatningssteder: Kun to km fra rutestart ligger Vejlsøehus Hotel og Konferencecenter, der også tilbyder weekendpakker med blandt andet cykling og ophold. Også Gl. Skovridergaard tilbyder hotel i fantastiske naturrammer tæt på ruten, ligesom Gudenåens Camping har fine hytter til gode priser.
For mere info: Mountainbike Klub Silkeborg

ØVEDE: Nordskoven i Silkeborg

Om ruten: Meget teknisk rute med næsten 100 procent singletrack, der blandes sammen af et blåt spor med røde og sort sløjfer. De mange vanskelige passager gør det svært at opretholde et godt flow som følge af mange tekniske nedkørsler, opbremsninger og skarpe sving. Køres udelukkende det blå spor kan nybegyndere også være med på dette naturskønne naturområde, mens den sorte er for de ryttere, der virkelig vil udfordres.
Det gode: Smuk natur og et MTB-niveau for de bedste.
Det knap så gode: Skiltningen kunne være bedre.
Kort om naturen: Sø, skov, å og massevis af naturmuligheder i et af Danmarks mest kendte sø-områder.
Start/mål: P-plads ved Korsdalshus.
Længde: Ca. 13 km. (Sort Rute)
Højdemeter: Ca. 400
Find vej med GPS: Rundt om Nordskoven findes en række p-pladser med vandposter, hvor ruten kan påbegyndes. P-pladsen ved Korsdalshus i midten af skoven har ingen GPS-adresse, men rundt om skoven viser skilte dertil. Alternativt kan GPS indstilles til adressen på Silkeborg Sejlklub, Hattenæs 2c, 8600 Silkeborg. Denne er på sydsiden af Nordskoven, og her findes P-plads, ligesom man herfra kan finde ind til Korsdalshus P-plads og rutestart.
Overnatningssteder: Sejs Bed & Breakfast ligger flot placeret ved Silkeborg-søerne, mindre end to km fra rutestart, mens også Danhostel Silkeborg langs Gudenåens bred tilbyder gode forhold samt fantastisk mad.
For mere info: Mountainbike Klub Silkeborg

Dette var den sidste i rækken af MTB-rutetests fra Danmark - gå på oplevelse i mountainbike-Danmark i faktaboksen øverst i artiklen.