MTB for kvinder: 5 tips til nybegyndere

Der er forskel på mænd og kvinder, når det kommer til MTB. Her giver MTB-instruktør dig fem gode råd til at komme godt i gang med MTB som kvinde.

MTB-instruktør Henriette Vandt fremviser teknikken til at køre ned ad drops til ”MTB for kvinder” i Holstebro Foto: Mikkel Homann Carøe

MTB bliver mere og mere populært blandt kvinder. Seje tøser landet over giver den gas i de danske skove, og gør det til en skrøne, at MTB kun er for veltrænede fyre.

Men er du kvinde, kan det være svært at komme i gang med MTB. Du føler måske, at fysikken og modet ikke helt er klar til udfordringen?

For at klæde dig bedre på til en god MTB-start, giver vorespuls.dk dig her fem tips til dig som kvindelig nybegynder.

Læs også: 5 seje kvinder: Derfor elsker vi MTB

MTB-instruktør Henriette Vandt underviser på kurser og ugentlige træninger kun for kvinder, og hun kender til kønnets særlige udfordringer på MTB’en. Her er hendes gode råd til dig:

1. Drop frygten

”Der er forskel på mænd og kvinder, når de kører. Lad mig slå det fast med det samme. Mænd kører bare ud over tingene, hvor kvinder er mere påpasselige. Det mentale er den største forhindring at komme over for kvinder. Du skal lade være med at tage det alt for stille og roligt. Bare spring ud i det.

Når jeg afholder kurser med mænd, er der altid én der styrter, fordi han laver en fejl. Kvinder styret meget sjældent. Og man må altså gerne styrte. Det gør for det meste ikke ondt, og man rykker sine grænser ved det. Hvis du kører alene, skal du selvfølgelig passe mere på.”

Se test og video af de bedste MTB-ruter i hele Danmark: MTB ruter

2. Drop flovheden

”Du skal ikke være flov. Du skal ikke tænke over, hvad de andre tænker, for de andre synes bare, det er skide fedt, du er med. Der er ikke nogen, der tænker noget dårligt om dig ligegyldigt dit tempo, din vægt, din alder.

Hvis du ikke kan være med, skal du bare bede de andre om at vente. Du skal ikke være flov over, du skal trække op, fordi du ikke kan træde. Det gør rigtig mange mænd også. Og det er der intet forkert i.”

3. Lad cyklen trille

”Slap af og lad cyklen trille, for så længe der er gang i cyklen, vælter den ikke som hovedregel. Det hænger lidt sammen med at droppe frygten. De fleste styrt kommer af, at du trykker for meget på forbremsen, fordi du går i panik. Hvis du bliver nervøs, og det gør kvinder måske lidt mere, så skal du tage hånden af forbremsen, så du kun holder fast i håndtaget.”

Læs også: Sådan begynder du på mountainbike

4. Find en kvinde at køre med

”En stor udfordring for kvinder er at tage til en træning, hvor der kun er mænd, for selvom man er i god form, er det svært at følge med mændene. Så find nogle kvinder at køre sammen med. Det kan være, der er kvindehold nær dig, ellers er der grupper på Facebook, hvor du kan finde en makker. Eller lok veninden med.”

5. Få dig en ”kanin”

"Når man kører sammen, er der altid én, der tør mere end de andre. Så lad hende køre forrest og følg efter hende. Så du ikke stopper op, når der kommer en nedkørsel, men bare følger efter. Dermed følger du også vedkommendes teknik. Det er en god ide at aftale på forhånd, hvem der er din kanin. Sig åbent, at du gerne vil have rykket nogle grænser, og om der er en, der vil hjælpe."

Få det sidste nye om MTB og cykling i din mailbox: Tilmeld dig vorespuls.dk's nyhedsbrev