MTB: Test dig selv - tre sjove træningsformer

Fartleg, trappetræning og kadencetræning er sjove træningsformer, hvis du kan lide at udfordre dig selv på mountainbike.

Brug det, du møder på din vej, til at lave afveksling i din træning Foto: Colourbox

Fartleg

Fartleg er en træningsform, hvor man lader fantasien og terrænet afgøre hvornår og i hvor lang tid, man øger tempoet midlertidigt. Ved fartleg handler det om at sætte nogle milemæle og kaste sig ud i træningen med et barns entusiasme. Det kan eksempelvis være, at man aftaler med sig selv eller sin træningspartner, at sprinte hen til broen, tage en pause og så igen give den gas hen over hoppene ved bakken.

Denne træningsform giver dig frit løb for at udfordre dig selv og for at give den alt, hvad den kan trække – nyd det!

Trappetræning

Trappetræning handler om at lade pulsen stige og falde i trin. Ved trappetræning starter du med at køre 5 minutter på ca. 65 % af din maksimalpuls. Derefter øger du med ti pulsslag de næste 5 minutter og sådan fortsætter du i alt tre gange ved 30 minutters trappetræning og fire gange ved 45 minutters trappetræning.

Et eksempel på trappetræningen kan se sådan ud – med en maksimalpuls på 200 og trappetræning på 30 minutter:
- 5 min ved 130 slag
- 5 min ved 140 slag
- 5 min ved 150 slag
- 5 min ved 160 slag
- 5 min ved 150 slag
- 5 min ved 140 slag
- 5 min ved 130 slag

Har du ikke et pulsur, kan du bruge skalaen fra 1-10 til gradvist at arbejde dig fra tallet 5 til 7.

Kadencetræning

Kadencetræning handler om takt, flow og rytme. Kør først 15 minutter med din foretrukne, selvvalgte kadence. Det kan eksempelvis være 90 omdrejninger i minuttet i gennemsnit (RPM).

Tæl i 30 sekunder, hvor mange omdrejninger det ene ben tager og gang det så med to. I næste omgang skal du køre med 15 omdrejninger mere pr. minut og i den sidste omgang af kadancetræningen, skal du køre med 15 omdrejninger mindre i minuttet.

Hold fem minutters pause mellem hver omgang.