Ekspert: Sådan vælger du hjulstørrelse på din MTB

Valget mellem 26", 27,5" og 29" hjul på din MTB er ikke det nemmeste - her bliver du guidet til at vælge den rigtige størrelse hjul til dig.

I feltet til ”Dybbøl 2014 Grænse Touren” var der alle størrelser hjul Foto: Maria Tuxen Hedegaard

Skal du købe ny mountainbike, er en af de vigtigste beslutninger, hvilken størrelse hjul, du skal vælge. Her giver vorespuls.dk dig et overblik over valget af hjulstørrelse.

Der findes tre forskellige hjulstørrelser – 26”, 27,5” og 29” - når du skal ud at købe mountainbike, men hvad skal du egentlig gå efter?

Det har vorespuls.dk spurgt Bo Sommer om. Han er ekspert i cykling og MTB og har dyrket cykelsport på eliteplan i 15 år og arbejdet 10 år i cykelbranchen. Bo Sommer har deltaget i konkurrencer på landevejs-, mountainbike- og banecykler.

26” udelukkes med det samme

Bo Sommer begynder med at udelukke én af de tre muligheder – nemlig 26”eren. Traditionelt set er det ellers cykelproducenternes foretrukne hjulstørrelse, men den er på vej ud, fortæller Bo Sommer.

”Fremtiden tilhører 27,5” og 29”eren. Det er de to størrelser, som producenterne satser på. Jeg er lige hjemvendt fra en messe i Tyskland, og der er det kun på de helt billige cykler, at 26”eren kan fås, mens alle andre er med 27,5” eller 29”,” siger Bo Sommer.

”27,5”-hjulet er kommet frem som et kompromis mellem det store 29” og den gamle 26”, og hjulet tilbyder både det tekniske med god mulighed for at køre i snørklet terræn, samtidig med at det også tilbyder rigeligt ud af en flad skovsti.”

Se også: MTB: Hurtigere på store hjul

29” hjul har større berøringsflade med jorden

Men skal du så vælge 27,5” eller 29” hjul? Ifølge Bo Sommer handler det om, hvilken stil du gerne vil køre.

Et 29” mountainbikehjul har sine fordele i, at jo større et hjul er, jo mere gummi vil røre jorden på alle tidspunkter. Det vil altså sige, at du har mere greb, når dit hjul er større.

Det er så samtidig det, der skaber udfordringen, når du skal køre på snørklede ruter med mange rødder og forhindringer. Her vil 29” nemlig komme til at virke stort, hvorimod det mindre 27,5” vil have nemmere ved at tvinge sig ind mellem forhindringerne.

Kører du mere aggressivt?

27,5” tiltaler derfor den mere aggressive mountainbikerytter, som gerne vil udfordres teknisk.

Med 27,5” hjul har du nemlig mulighed for at bevæge dig mellem forhindringerne på ruten, mens et 29” hjul vælger den mere direkte rute hen over rødder og sten.

”Selvom 27,5” er bedst til det snørklede med mange hurtige sving, kan 29” også sagtens bruges i terræn med rødder og den slags. Hjulet har bare tendens til at buldre hen over terrænet i stedet for, og den kan virke stor, hvis man ikke selv er så stor,” fortæller Bo Sommer.

Hvis du er en stor mand, skal du kigge efter en mountainbike med 29” hjul, fordi den kan være nemmere at håndtere, hvis du er høj.

29” bedst på flade stier

Bo Sommer fortæller, at jo større hjul, en cykel har, jo nemmere ruller den, så ved du på forhånd, at du mest kommer til at køre hurtigt på forholdsvis flade skovstier, skal du ifølge Bo Sommer vælge en mountainbike med 29” hjul.

De er nemlig hurtigere, når cyklen kommer op i fart. Accelerationen bliver langsommere med et større hjul, og det kan være udfordrende, hvis du cykler på ruter med mange sving.

27,5” bedst til tekniske ruter

Hvis du gerne vil ud og køre på mere tekniske ruter med rødder og snørklede passager, skal du ifølge Bo Sommer vælge en 27,5”. Den tilbyder det bedste kompromis mellem fart og teknik.

Selv er Bo Sommer ikke i tvivl.

”Jeg ville tage en cykel med et 27,5” hjul, fordi den kan det hele,” siger han.