Lene løber med sine bedste venner hver dag

At løbe sammen med andre er en god ide. At løbe sammen med hunde er måske endnu bedre. Lene løber sammen med løver.

Kali (tv) og Poma på henholdsvis 6 og 12 år løber mindst 25 km. om ugen med deres ejer Lene. Racen stammer fra Afrika og er ikke velegnet til inaktive ejere. Foto: Marlene Brix

Naboerne kigger ikke længere. Det har de gjort.

”De har efterhånden vænnet sig til, at jeg dyrker min hundeinteresse lidt mere end de fleste,” siger Lene Tornkjær, der om dagen arbejder som veterinærsygeplejerske ved Dyrlægehuset Kolding og om aftenen bl.a. underviser i lydighed, adfærd og meget mere inden for hundenes verden.

Hun har netop været ude og løbe den sædvanlige morgentur på 5 kilometer med hele to hunde i snor; to store, afrikanske løvehunde af racen Rhodesian Ridgeback, der deler kvadratmetre i huset med Lenes mand, Nikolai, i den lille by Gesten.

Læs hvilken hunderace, der er bedst til løb: Hvilken hund skal jeg vælge til løb?

Hundene er heller ikke som hunde er flest. Som de første af deres race, har de vundet alle de Championater (Mesterskaber, red.), der kan opsnuses. Deriblandt Nordisk Vildspor Champion – en titel der udløses, når en hund har vundet både de Svenske, Finske og Norske Championater.

”Ja vi har virkelig fået blod på tanden gennem de sidste ti år,” smiler Lene og fortæller som det mest almindelige i verden, hvordan hun og Nikolai træner hundene i at finde spor - med ægte blod:

”Vi har en aftale med en slagter, hvor vi løbende kan afhente frisk blod, som vi så fryser ned herhjemme og løbende tager i brug.”

Få gode råd til, hvordan du bedst løber med din hund ved din side: 11 tips til løbetræning med hund

Løbetur erstatter en luftetur

Lenes hjerte har altid banket for konkurrencer, men det har været op ad bakke at få løbeskoene på som en fast rutine. Det hjælper hundene hende med nu:

”De motiverer mig til at afsted fem morgener om ugen. Uanset om det regner eller sner, skal vi bare ud. Det gode er, at løbeturen dækker mit behov for fysisk aktivitet og samtidig erstatter en god luftetur for hundene. Du får hurtigt plantet en rutine og forventning hos hundene, som du ikke kan sige nej til.”

Netop fastholdelse af løbetræningen er et af Lenes bedste råd til begyndere:

”Når du først er kommet i gang med at løbe med din hund, er det vigtigt at holde træningen ved lige. På dyreklinikken oplever vi desværre mange hunde, der kommer med overbelastningsskader, sprængte korsbånd osv., fordi deres ejere pludselig har fået lyst til at tage dem med på løbetur. Det peaker som regel i weekender, ferier og når vejret er godt. Værst er det med de såkaldte ’havehunde’ – hunde som ikke er vant til at komme ud at gå længere ture, og som måske kun får rørt sig i hundegården – deres form og poter er slet ikke gearet til en lang løbetur. Men det kan de blive, hvis man træner stille op!”

Du kan finde links til undersøgelser, der viser, at hundeejere er mere aktive her: TEMA: Løb med din hund

Hundene er med på skiferie

Lenes ældste hund, Kali, er 12 år og kan uden problemer løbe 5 km. flere gange om ugen. Det svarer til, at et menneske på 84 år skulle gøre tilsvarende. Begge hunde bliver dog også forkælet hos en hundemassør hver måned for at få udskilt ophobede affaldsstoffer og øge elasticiteten. Og så bliver hundene i det hele taget styrket både fysisk og socialt, der gør det sjovt at leve et hundeliv:

”Når vi er på skiferie om vinteren, tager vi hundene med ud og løbe langrend. Og så udfordrer vi dem løbende med nye opgaver. De skal fx snart være storebrødre!” smiler Lene og fortæller, at hun i øjeblikket er i gang med at udvælge en tæve i Holland. Når den lille dame kommer ind i familien, skal hun naturligvis med ud at løbe:

”Vores hunde er ikke pyntehunde – de er bygget til fart og bevægelse. Og det vil jeg gøre mit bedste til at udfordre dem i. Hvalpen må dog op i en babyjogger eller hundeslynge, når jeg løber med de andre det første år,” forklarer hun - som det mest almindelige i verden.