Hvilken hund skal jeg vælge til løb?
”Det regner. Det blæser. Jeg er for træt. Jeg vejer for meget. Min makker er på ferie...” Der er masser af (dårlige) grunde til at droppe en løbetur. En hund kan lokke dig afsted. Læs hvilken race der er bedst og få tips til at spotte skader.
Løbetræning med din hund kan give pote, fordi hunden motiverer dig til at overvinde de dårlige undskyldninger. Hunden løber ikke for din skyld eller et eller andet skønhedsideal, men fordi den ganske enkelt kan lide det. Og det smitter.
Lene Tornkjær løber mindst 25 kilometer hver uge med sine hunde – læs om hendes oplevelser: Lene løber med sine bedste venner hver dag
Vi har spurgt fagdyrlæge i mindre husdyr, Inge Ottesen, fra DyrlægeRingen på Fyn, om gode råd i forhold til løbetræning med hund. Hun har specialviden inden for hunde. Privat har hun en Kleiner Münsterländer, der især får pulsen op henover jagtmarkerne i weekenden.
Hvilke hunderacer er mest velegnede som løbepartnere?
"Alle hunde kan løbe og har godt af det. Men de mindste racer som Chihuahua og Papillon er ikke velegnede til lange ture, lige som de kortsnuede racer som Mops og Bulldogs hurtigt vil blive udfordret på grund af vejrtrækningsproblemer. Ønsker du at købe en hund ud fra et ønske om, at den skal være den optimale løbemakker, vil en mellemstor hund være det bedste valg. Oplagte valg er: Labrador, Dalmatiner, Bordercollie, Borderterrie, Whippet, Siberian Husky. Når det er sagt, vil jeg dog anbefale, at man vælger hund efter flere parametre end løb, som eksempelvis adfærd."
Hvornår må en hund begynde at løbetræne?
"Din hund skal være udvokset. En gennemsnitlig målestok er ca. 18 måneder. Men for små hunderacer tager det kortere tid og store hunderacer længere."
Hvad er dit bedste råd til den første løbetur?
"Hvis du ikke har løbet med din hund før, er det vigtigt, at du stille opbygger kilometre i kroppen – lige som hos os mennesker. Nogle hunde vil løbe ind til du stopper, men det betyder ikke, at det er sundt for den. Den kan ikke fortælle, når det går ondt i ben eller poter. Løb ikke hurtigere, end din hund kan løbe let og ubesværet. Start fx med at løbe 1 minut og gå 2 minutter. Trap gradvist op til 3 minutters løb og 1 minuts gang. Til sidst kan din hund løbe hele vejen."
Du kan finde links til undersøgelser, der viser, at hundeejere er mere aktive her: TEMA: Løb med din hund
Hvorfor er løb god træning for hunde?
"Hvis du vælger at få hund, bør du også afsætte tid til at aktivere den. Hunde har masser af energi, som den skal have afløb for. Får den ikke det, vil mange hunde udvikle destruktive vaner som at gø voldsomt, tygge og bide i ting, blive aggressiv og måske endda få depression. Regelmæssig træning kan forhindre dette. Og så er motion en af de vigtigste veje til at forebygge sygdomme."
Hvordan ved man, om hunden er blevet overbelastet ved løb?
"Hundens svar på, om den har løbet for langt kommer ikke altid undervejs på løbeturen, men oftere dagene efter. Hvis din hund har svært ved at rejse sig efter bare fem minutters hvile ovenpå en løbetur eller viser tegn på stiv gang, når den rejser sig dagene efter, er det indikation på motion over evne.
Derudover er der konkrete tegn på overanstrengelse og dehydrering:
- Tungen hænger ud af munden
- Hunden hiver efter vejret
- Hunden løber bag dig
Hunde sveder ikke som os mennesker. De halser i stedet efter vejret for at skabe cirkulation i kroppen. Meget fedt på mave og bryst kan også påvirke vejrtrækningen. Start derfor stille ud med at træne med din hund, så du sikrer, at den får optimal vejrtrækning. Hvis tungen hænger ud af munden, er det et signal om, at din hund enten er dehydreret eller overanstrengt. Sænk farten eller tag en pause. Du skal ikke prøve at lokke din hund til at løbe stærkere ved tilråb. Det stresser hunden."
Få gode råd til, hvordan du bedst løber med din hund ved din side: 11 tips til løbetræning med hund
Hvordan spotter man en skade hos en hund?
"Begynder hunden at trække på et eller flere ben og derved løber ude af rytme, er der ofte noget galt. Nogle hunde kan også begynde at nikke med hovedet for at forskyde vægten over fra et ben, som gør ondt. Og nogle hunde stopper op for at slikke på poter eller andre steder på kroppen."
"Der kan være mange årsager. Ude på ruten kan du undersøge hundens poter for rifter og sår i trædepuderne. Man kan også tjekke for ømhed eller hævelse ved bestemte muskelgrupper og led. Men hvis du umiddelbart ikke kan se en synlig forklaring, kan det være fornuftigt at tage forbi dyrlægen."
Hvad er de typiske løbeskader, du oplever på dyreklinikken?
"Vi oplever desværre, at mange hundeejere har de bedste hensigter i at tage deres hunde med på en løbetur, men ikke har gennemtænkt konsekvenserne af uvant fysisk træning for hunden. Eksempler på løbeskader er forstrakte eller overrevne ledbånd – typisk korsbånd. Det kan også være fibersprængning i store muskelgrupper i låret. Ved vintertid ser vi ofte skader på poterne på grund af løb på salte veje og påvirkning fra kulden – husk, de har ikke løbesko på! Hvis din hund i forvejen går skævt på sine poter, er der risiko for, at den kan slide enkelte af kløerne til blods ved lange ture på hårdt underlag."