Cykling: Skab mindst mulig vindmodstand

Få gode råd om, hvordan du fylder mindst muligt i vinden, når du cykler.

Hvis du mindsker din vindmodstand, skal du ikke bruge nær så mange kræfter - og så kan du køre hurtigere. Foto: Colourbox

Fyld så lidt som muligt i vinden

Det har stor betydning, hvor meget du ”fylder i vinden”, når du cykler – uanset om du cykler alene eller i en gruppe med andre ryttere.

De fleste kender fornemmelsen af vindmodstand, når man rækker hånden ud af bilvinduet og mærker forskellen på at vende håndfladen eller håndkanten mod vinden. På cykel mærker du tydeligt, at der er stor forskel på vindmodstand alt efter om du kører 30 eller 40 km/t.

Cykler du alene, eller ligger du forrest i et felt, er det særligt vigtigt, at du har mindst mulig vindmodstand.

Sid rigtigt på cyklen

Din position i vinden afhænger af, hvordan du sidder på cyklen. For at sidde optimalt i forhold til vindmodstand og komfort, bør din cykel være indstillet korrekt, se Cykling: Korrekt indstilling af racercykel.

Den mest optimale position i forhold til vindmodstand ser vi hos enkeltstartsrytterne, som bl.a. via stejlere vinkling på stellet og enkeltstartsbøjle på styret kan cykle stærkt - selv i en lukket og dermed aerodynamisk position på cyklen.

Du kan arbejde med at fylde så lidt som muligt i vinden ved at:

  • bruge cykeltøj, der sidder stramt til kroppen,
  • holde albuerne ind langs kroppen, og
  • holde hovedet lavt.

Lig rigtigt på hjul

Der er meget energi at spare ved at ligge rigtigt på hjul. Det gælder om at ligge tæt på den, der cykler foran – og om at ligge rigtigt i forhold til vinden.

Alt for ofte ser man uerfarne ryttere, som ikke er påpasselige, med at der ikke opstår afstand til rytteren foran. En ekstra meters afstand kan betyde mange procent ekstra vindmodstand.

Er du træt, så brug kræfterne, om det så føles som de sidste du har, på at holde hjulet og ligge tæt på rytteren foran.

Placér dig rigtigt i vinden

Kommer vinden lige forfra, skal du ligge lige i baghjulet.

Kommer der vind skråt fra højre, så ligger du skråt bagved på venstre side. Ikke bagved, men et stykke oppe på siden af rytteren foran.

Sid rigtigt i felt

Samme logik i forhold til vinden gør sig gældende, når du ligger på hjul og søger læ i et større felt eller cykler i en mindre gruppe. Især når vinden kommer fra siden, kan det give udfordringer. I feltet er der kamp om at finde og bevare de pladser, der har læ, så du ikke kommer til at ligge for meget i vindsiden.

I gruppen gælder det om at organisere kørslen, så man skiftes til at tage vinden. Det ypperste inden for den disciplin er holdtidskørslen, hvor man afstemmer rækkefølgen i gruppen efter både rytterens styrke og størrelse. Læs mere her:
Cykling: Hvordan sidder jeg i et felt?

Du kan i optimale situationer spare op til 60% energi ved at ligge rigtigt på hjul.

Rulleskift

Hvor trafikken tillader det, er det en stor fordel af cykle ”rulleskift”, så rytterne skiftes til at ligge forrest.

Der cykles i to rækker, hvor den ene række cykler lidt hurtigere end den anden. Kommer vinden lige forfra eller fra venstre side, cykler rækken til venstre langsomst. Se her hvordan:

Kør rulleskift med vennerne