Topatlet og mor: 'Sådan kombinerer jeg træning og baby'
Sara Slott Pedersen er Danmarks bedste kvindelige atlet, men hun er også mor. Her deler hun ud af sine erfaringer om hvordan, du kan kombinere motion og mor-rollen.
Danmark bedste kvindelige atlet Sara Slott Pedersen blev i oktober 2013 mor. Fødslen kom samtidigt med, at hun var atlet på højeste plan i verden og i træning til OL i Rio de Janeiro i 2016.
”Det var et stort ønske for mig at blive mor. Der er ikke noget i ens liv, der er tilfældigt, når man er eliteidrætsudøver, så det med at få børn stod jo nærmest i træningsplanen,” fortæller Sara Slott til vorespuls.dk.
Titlen som mor betød ikke, at Sara Slott droppede titlen som Danmarks bedste kvindelige atlet – tværtimod.
I august 2015, halvandet år efter fødslen, stod Sara Slott i VM-finalen i 400 meter hæk, hvor hun blev 4’er – hendes hidtil bedste præstation nogensinde og første gang siden midten af 90’erne, at en dansk atlet var i en VM-finale.
Læs også: Finn gennemførte Ironman på sin citybike
Startede stille op efter fødslen
Men inden Sara Slott endte med at stå VM-finalen, så skulle hun i gang igen efter fødslen. Under graviditeten trænede hun også moderat, men nu skulle kroppen igen trænes op til at være top-atlet.
Det blev til gåture og rimelig hurtigt også på crosstrainer og romaskine. fortæller hun.
Løb kunne ikke lade sig gøre, da der var problemer med blæren efter fødslen. Derfor skulle der bækkenbundsøvelser til, inden hun for alvor kunne løbe.
Det var en tid, hvor masser af træning også skulle kombineres med en nyfødt søn.
”Da jeg havde født, kunne jeg sætte mig mål igen. I starten havde jeg selvfølgelig min søn med til træning. Jeg tænkte, man er kun en god mor, hvis ens krop har det godt. Men samtidig skal man ikke træne, hvis man slet ikke har fået noget søvn. Så må man gå en tur i stedet for at presse kroppen,” siger Sara Slott.
Læs også: Guide: Træn sådan her, når du er skadet
Det kræver planlægning
Træningen blev planlagt efter sønnens soverytmer, hvor Sara Slott indlagde intervalpas. Amningen foregik naturligvis også under træningen, som var vigtig, men ikke det vigtigste, fortæller Sara Slott.
”Min søn kommer selvfølgelig i første række. Men mine forældre bor lige ved siden af Aarhus Stadion hvor jeg træner, så de passer ham tit. Han skal ikke lide last, men jeg mener på den anden side ikke, at børn er sådan en identitetsforlængelse.”
Og inden længe beviste Sara Slott, at du sagtens kan træne og være mor.
”Da jeg første gang kom under min personlige rekord efter min graviditet, var det selvfølgelig en lettelse. Og jeg følte endda, der var mere at komme med.”
I dag er hun en af Danmarks medaljekandidater til OL i Rio de Janeiro i 2016.
6 gode råd fra Sara Slott
- Find forskellige måder at træne på, hvor barnet kan være med.
- Planlæg træningen efter sovemønstre. Det kan være svært at finde et hold at træne på, fordi det ændrer sig.
- Du fortryder aldrig en træning, så du er nødt til at motivere dig selv til at komme afsted.
- Hvis du ikke har sovet om natten, skal du ikke presse dig selv. Du kan nøjes med en gåtur.
- Skriv dine tanker ned om træning. Læs det, når du synes, det er hårdt.
- Snak med din læge om, hvornår du kan træne igen. Hvis du oplever særlige problemer efter graviditeten, så søg hjælp hos en specialist.