Tag legen alvorligt og brug den som motivation

Motion skaber følelser, og følelser giver også voksne lyst til kaste sig ud i at lege, fortæller legeforsker Hans Henrik Knoop

Leg dig i gang med motion. Foto: DGI

"Vil du ha’ en lykkelig alderdom, så leg, leg, leg i den forstand, at du kaster dig ud i livet som på en opdagelsesrejse."

Så enkelt er det ifølge legeforsker og professor Hans Henrik Knoop at skabe nye energikilder i voksne begyndere.

Den enkelte person får nyt humør og en skarp hjerne ved at lege.

Foreningen kan trække dem til ved at tilbyde dem et frirum, hvor de ikke behøver at præstere.

Læs også: Gå eller løb – du forbrænder lige meget

Spørg borgerne og giv dem det, de ønsker

Om at skabe et frirum for nye medlemmer, siger Hans Henrik Knoop:

"Foreninger bør måske tage en mere offensiv rolle for at finde ud af, hvad dem, der ikke er eller har været aktive, ønsker ved at spørge dem."

Han tilføjer:

"Er deres behov det lystbetonede, genoptræning eller andet? Find ud af det, og giv dem det."

Læs også: Motion styrker kroppens kemi

Hjælp borgere til at bryde vaner

Hans Henrik Knoop forklarer:

"Har en voksen 40 års træning i ikke at dyrke sport bag sig, har personen skabt sig en vane i ikke at gøre noget."

"Den skal brydes, f.eks. ved at fortælle dem eller helst vise dem, hvad det at lege kan give dem. Det samme mange oplever ved at have en hobby."

Noget ubesværet, noget berigende, der hurtigt bringer dig ind i et flow, uden at du opdager det. Bortset fra at du bliver glad undervejs.

Læs også: Forebyg depression med motion

Voksne kan også lege

For Hans Henrik Knoop er leg en dans med tilværelsen i den forstand, at den kan være en naturlig interaktionsform gennem hele livet.

"At lege er en måde at udforske tilværelsen, hvor man er på opdagelse og bygger noget op undervejs, ligesom i en hobby med motorcykler, en garage osv.," forklarer han.

Fra vi er små børn leger vi, unge gør det ikke så meget længere, og voksne sjældent. Men sådan behøver det ikke være, mener han.

"Leg er alment fascinerende og måske vores naturlige mode at være i, hvis vi selv kunne bestemme. Men travlhed på jobbet og i familien har skabt en afstand til den lyst i dag," siger han.

Læs også: Kan man tabe sig hurtigt?

Det er livgivende at lege

Kan foreninger begynde at forklare leg som den sjove kerne i at dyrke idræt, har de en chance for at fange interessen hos den voksne begynder.

"Når trygheden er til stede i en klar ramme, og der ikke lægges for meget vægt på at skulle præstere, kan du gøre det spændende at lege i en forening også," påpeger Hans Henrik Knoop.

Han understreger videre:

"Almengør legen, og vis, at den ikke bare er sandkasseleg."

"Fortæl de voksne om det fede ved at være inde i legen, og fortæl dem, at de kun vil møde trinvise udfordringer, som de kan klare."

"Skab en fascination og forventningsglæde ved at lege idræt. Og fortæl dem, at det er livsforlængende at blive barn igen i legen."