Sådan undgår du flåter på din motionstur

Det er sæson for at være udendørs, og derfor er det også sæson for at få flåter. Men hvad kan du egentlig gøre for at undgå de små blodsugere? En flåtekspert giver dig svaret.

Sørg for at fjerne flåten hurtigst muligt, hvis du finder en på din krop - for eksempel med neglene eller en almindelig pincet. Foto: Colourbox.com

De fleste af os har prøvet at komme hjem fra en tur i skoven for at opdage, at vi har haft en blind passager med hjem. For i knæhasen har der sat sig en flåt fast, og den hygger sig gevaldigt med at suge blod ud ligeså stille og roligt.

Hvis du gerne vil undgå flåtbid denne sæson, så har vi svaret. Flåtekspert og lektor ved det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet Per Moestrup Jensen giver dig her fem gode råd til at komme uden om flåterne.

Læs også: Optimer din gåtur med de her tips

1. Hold dig til stierne

Flåter færdes steder med fugt og ikke alt for høje temperaturer. Derfor holder de gerne til i vegetation, hvor de kan holde sig i skyggen, eller i skovbunden, der oftest er fugtig.

Holder du dig derfor til stier, hvor der er grus eller bar jord, så er der ingen flåter. Men ligeså snart du går væk fra stierne og ind i skovbunden eller vegetationen, så er der næsten flåtgaranti.

2. Stik bukserne i strømperne

Flåter stimuleres af kontakt med huden, så jo længere tid de holdes væk fra din hud, jo større er sandsynligheden for, at de mister interessen for dig.

Derfor kan det være en god idé at stikke buksebenene ned i strømperne, så de ikke får kontakt med huden på fødderne eller benene. Alternativt kan du tage gummistøvler på, hvis du skal gå i skovbunden.

3. Lad være med at lægge dig ned i skoven

Hvis du lægger dig ned i skovbunden, hvor der er planter eller god fugt, så er det ikke til at vide, hvor flåterne finder hen. Derfor er det i det hele taget en god idé, bare at lade være.

4. Få flåten ud

Er du uheldig at få en flåt med hjem alligevel, er der ingen grund til at gå i panik. Selvom sandsynligheden for at finde en flåt uden sygdom er lille, er det langt fra alle sygdomme, flåten kan overføre til dig.

Bare sørg for at fjerne flåten hurtigst muligt, for eksempel med neglene eller en almindelig pincet.

Når du fjerne flåten, kan du tit høre et lille knæk. Det er fordi munddelene på flåten er knækket af. Det er ikke farligt, men det kan give irritation. Du kan eventuelt vaske området med sæbevand, sådan som du vil behandle et almindeligt sår.

5. Hold øje med hænderne

Hvis du er gået ind i skoven, for at plukke planter eller blomster, så hold øje med dine hænder, når du er i kontakt med planterne.

Du kan hurtigt se dem, hvis de kravler på dig, og så kan du nemt vifte dem væk.