Sådan påvirker antihistaminer din træning

Over en million danskere lider af allergi, og tager jævnligt antihistaminer for slippe for bl.a. kløe, løbende næse, røde øjne og træthed. Allergi-medicin kombineret med træning er netop noget, som et hold danske forskere har undersøgt.

Videnskabelige studier har gennem årene peget på, at histamin spiller en rolle for den umiddelbare effekt af motion, bl.a. har histamin en vigtig rolle i forhold til hvor meget blod, der strømmer gennem musklerne efter motion. Foto: Colourbox

Et hold forskere på Københavns Universitet og Gent Universitet har undersøgt, hvordan antihistaminerne påvirker udbyttet af motion, og det er med det udgangspunkt, at vi forsøger at give et billede af effekten.

Læs også: Løb: Sådan slipper du af med at hive efter vejret

Forår og sommer er for en 1/5 af den danske befolkning forbundet med høfeber og pollenallergi. Kroppens immunforsvar reagerer på fx græs, bynke og birk, og udsender histamin, hvilket fører til de allergiske reaktioner som fx løbende næse, kløe og træthed. Løsningen er for mange at behandle med anti-histaminer, der går ind og modvirker histamins effekt - og dermed kan symptomerne forsvinde eller lindres.

Histamin og motion

Videnskabelige studier har gennem årene peget på, at histamin spiller en rolle for den umiddelbare effekt af motion, bl.a. har histamin en vigtig rolle i forhold til hvor meget blod, der strømmer gennem musklerne efter motion. I dette studie undersøgte forskerne fra København og Gent, om histamin fungerer som et signaleringsmolekyle, der er med til at regulere, hvordan kroppen reagerer på motion.

Sådan undersøgte de effekten

20 raske, unge mænd deltog i intensiv cykeltræning i seks uger. Halvdelen af mændene indtog antihistamin, så den normale funktion af histamin blev hæmmet, mens den anden halvdel indtog placebomedicin (uden effekt). Efter de seks uger gennemgik alle en test (VO2 max test), der kunne måle udbyttet af træningen.

Læs også: Mine ben syrer til på løbeturen – hvad gør jeg?

Forskerne fandt at til trods for hård træning, så havde antihistamin-gruppen ingen eller ringe effekt af træningen. Blokaden af histamin reducerede forbedringer i kondition, evnen til at optage sukker samt dannelsen af små nye blodkar i musklerne, sammenlignet med placebo-gruppen.

Hvorfor formindskes træningsudbytte af antihistamin?

Forskerne bag projektet vurderer, at der skal et stressrespons til at få en effekt af træning. Stressresponset vil igangsætte en række af reaktioner i kroppen, som vil optimere og forberede kroppen til næste gang, den bliver udsat for det samme.

Det er dog vigtigt at understrege, at forskerne ønskede at undersøge den fysiologiske effekt af histamin under træning. Derfor gav de forsøgspersonerne en kombination af to typer antihistamin for at blokere histamin-reaktionen 100% i kroppen. I fremtidige studier ønsker forskerne at undersøge, hvordan brug af et enkelt antihistamin-præparat har betydning for træningsresponset.

Læs også: Kan du spise, hvad du har lyst til, og stadig tabe dig?

Er du en af dem, der tager antihistamin?

Forskerne er dog ikke klar til at ændre på anbefalinger for brug af anti-histamin i forbindelse med træning. Derfor skal danskerne fortsat bruge antihistamin ved behov, og som de plejer.

Forskerne vurderer yderligere, at flere studier i fremtiden skal undersøge de underlæggende mekanismer af histamin i forbindelse med træning. Når viden udbygges på området, så kan det blive relevant at kigge på brug af antihistamin og tilrettelæggelse af eventuel træning. Det kræver dog yderligere forskning for at nå dertil.

Læs også: Video: 8-minutters effektiv Tabata core-træning