Derfor lindrer motion kroniske smerter
Motion er ifølge smerteforsker den bedste medicin mod kroniske smerter. Ikke alene lindrer den fysiske aktivitet dine smerter – den kan på sigt gøre dig smertefri.
Har du kroniske smerter? Ellers kender du med garanti én, som har.
Ikke færre end hver femte af os kæmper ifølge Lars Arendt-Nielsen med smerter hver dag.
Lars Arendt-Nielsen er professor på Aalborg Universitets Institut for Medicin og Sundhedsteknologi. Han forsker som leder af universitetets Center for Sanse-Motorisk Interaktion i nye metoder til at behandle kroniske smerter.
”Motion er den bedste medicin, fordi den ingen bivirkninger har. Dens virkning er på højde med – og nogle gange endnu bedre – end medicin,” forklarer han.
Læs også: Opskrift på ingefærshot - bliv "frisket" op
Derfor virker motion smertelindrende
Mange smertefænomener har med bevægeapparatet at gøre; altså knogler, led, ledbånd, muskler og sener.
Der har i mange år hersket en opfattelse af, at du skulle undgå at være fysisk aktiv og dermed bruge de led eller knogler, der gjorde ondt.
”I dag viser forskningen, at fysisk aktivitet tværtimod styrker bevægeapparatet. Det hjælper ligefrem på smerterne, hvis du er aktiv” forklarer Lars Arendt-Nielsen.
Når du træner, bliver knoglerne styrket samtidig med, at muskler og ledbånd bliver stærkere. Men der bliver også udløst nogle stoffer, som får dig til at ’glemme’ dine smerter.
”Fysisk aktivitet styrker immunsystemet og der bliver frigivet nogle stoffer, som kan interagere med smertesystemet. Det er blandt andet stoffet dopamin, som udløser følelsen af velvære.”
Læs også: Ømme muskler? Så prøv kompressionstøj
Find den rette træning
Afhængig af dine smerter og eventuelle sygdomme bør du finde et træningsforløb, som passer til lige præcis dig. Der er desværre endnu ingen sikker opskrift til at blive smertefri.
”Man kan ikke sige entydigt, hvilken træningsform, der er den bedste. Det generelle svar vil lyde, at fysisk aktivitet på et fornuftigt niveau er gavnligt for patienten med kroniske smerter,” forklarer Lars Arendt-Nielsen.
Både styrketræning og cardio kan lindre. Det vigtigste er, at du enten selv eller i samarbejde med eksempelvis en fysioterapeut sammensætter et forløb, som ikke overbelaster kroppen.
Dernæst handler det om at bide tænderne sammen.
”Det kræver overtalelse at få folk med kroniske smerter til at være fysisk aktive, fordi det er forbundet med stor smerte. Her kan det i starten være nødvendigt at kigge på forskningen, som viser, at den fysiske aktivitet på sigt virker smertenedsættende,” forklarer han.
Læs også: Overmotionerer jeg? Det skal du passe på
Slidgigt: Motion vinder over operation
Den seneste forskning inden for slidgigt peger med insisterende pegefingre på, at fysisk aktivitet er mere effektivt end medicin.
”Vores nyeste forskning viser, at folk med slidgigt i knæene oplever stor smertelindring ved at være fysisk aktive. Træningsforløbet resulterede i, at flere af de patienter, der deltog, ikke længere ønskede en operation,” forklarer Lars Arendt-Nielsen.
Tidligere forskning, som Lars Arendt-Nielsen også står bag, viser, at 18 procent stadig har langvarige smerter efter en knæoperation. Ydermere får 85 procent stærkere smerter hvis de får gentagne knæoperationer.
”Forskningen viser, at man skal prøve alle andre muligheder inden en operation, som f.eks. fysisk aktivitet og vægttab, fordi det kan være med til at afhjælpe ens problemer, og operation er ikke nødvendigvis den bedste umiddelbare løsning” siger han.