Den sunde fordøjelse – din vej til bedre træning

Studier viser, at du på blot en uge kan forbedre din tarmflora.

Studier viser nemlig, at der på blot en uge kan ske væsentlige ændringer i tarmfloraens sammensætning, hvis kosten ændres tilsvarende. Foto: Colourbox.com

Der forskes intenst i tarmbakterier, og den store bakteriefamilie kaldes vores vigtigste immunforsvar. De fleste af disse bakterier er gode og er helt afgørende for at vi fungerer godt og er sunde.

Der er over 100 billioner bakterier i tarmen, som hjælper med at holde os sunde og raske. Bakterierne hjælper med at omsætte den mad, vi spiser, så næringsstoffer kan optages i kroppens celler, de leverer modstandskraft, danner K-vitamin og B-vitamin og spiller sammen med hormoner og nerver.

Men mange faktorer kan spille ind på tarmens flora og ændre eller ødelægge den. Dette kan være stress, antibiotika, inflammation, alder og den mad, som vi spiser.

Er kroppen presset med travle arbejdsdage og hårde træningsperioder, hvor den sunde kost halter lidt efter, skal du ikke fortvivle. Du kan hurtig og effektiv sætte ind og gøre noget for din sundhed.

Studier viser nemlig, at der på blot en uge kan ske væsentlige ændringer i tarmfloraens sammensætning, hvis kosten ændres tilsvarende. Din maves sundhed og gode tarmflora afhænger direkte af den kost, du indtager!

Læs også: Opskrift på ingefærshot - bliv "frisket" op

Foder til din tarm
Du kan gøre noget for at hjælpe din krop og de venlige bakterier, der bor i din tarm. Det gør du ved at spise en kost der bidrager med både probiotika og prebiotika.

Probiotika er levende bakterier, der virker fremmende for tarmens sundhed. I disse år har fermenterede fødevarer for alvor gjort deres indtog køkkenerne netop på grund af indholdet af probiotiske bakterier. Fermenterede fødevarer er eksempelvis yoghurt, sauerkraut, kefir og kombucha.

Præbiotika er de stoffer som tarmbakterierne foretrækker at anvende som energi til deres vækst og aktivitet. Præbiotika aktiverer bakterier i tarmen, eller væksten af disse og virker sundhedsfremmende. Præbiotika findes naturligt i forskellige fødevarer, eksempelvis jordskokker, løg, porer, julesalat, og hvidløg.

Læs også: Ingefær kan hjælpe på restitutionen

Har du trænet din tarm i dag?

Kosten kan gøre meget, men forskning viser også, at du via træning ændrer tarmens bakteriesammensætning. Måske noget af den sundhedsfremmende effekt ved træning netop ligger i denne sammenkobling.

Et nyligt studie blev udført ved universitetet i Madrid, hvor de delte 104 kvinder og mænd i to grupper. En stillesiddende gruppe og dem der trænede tre til fire gange om ugen.

Tidligere studier har fundet, at eliteidrætsudøvere havde positive ændringer i tarmbakteriesammensætningen. Dette blev også fundet i dette studie med aktive kvinder og mænd.

Så er du aktiv nogle timer om ugen, gør du allerede noget godt for dine tarmvenner. Studiet viste bl.a. en firegange øgning i bakterien bifidobakterium. Denne er med til at booste immunsystemet.