Boom: Så populære er motions-apps

Flere og flere bruger en app, når de løber, cykler eller går en tur - det gør motionen sjovere, siger stifteren af Endomondo.

For 10 år siden havde det været totalt mærkeligt - men i dag er det helt normalt at motionere med en telefon på armen Foto: Celine Storm Jensen

Din telefon kan bruges til at ringe fra og til, du kan skrive sms’er og formentlig også tage billeder og film. Har du en smartphone med GPS, kan den også være din personlige træner, når du dyrker motion.

Flere og flere downloader en motions-app til deres smartphone, og tendensen vil fortsætte i mange år frem. Det viser en prognose fra det amerikanske analyseinstitut IHS.

I 2012 blev 156 mio. motions-apps installeret på smartphones verden over, og det tal vil ifølge analysen stige til 248 mio. om året i 2017. Altså en stigning på 63 procent over fem år.

Læs også: Skal jeg løbe med musik i ørene?

”Se, hvor langt jeg har løbet!”

Endomondo, Strava, Azumio, MapMyFitness, Runkeeper og Runtastic er eksempler på apps, der hjælper dig med at kortlægge din tur, tælle dine skridt og holde styr på præstationerne og dele dem på de sociale medier. Og en helt masse andre funktioner med det formål at få støtte dig i din træning.

Førstnævnte app er dansk og er blandt verdens mest populære.

Medstifteren af Endomondo ser to hovedårsager til, at motions-apps vinder så meget frem.

”Den ene grund er, at folk kan se sort på hvidt, hvordan de har præsteret. De kan se, hvor mange kalorier, de har forbrændt, hvor langt de har løbet, hvor hurtigt og så videre. Det er en personlig træner, du har i lommen,” siger Mette Lykke til vorespuls.dk.

”Det andet aspekt er det sociale. De individuelle sportsgrene som løb og cykling giver ikke det samme socialt som for eksempel fodbold, men med en motions-app nærmer du dig et sammenhold. Du kan dele dine præstationer, og folk kan kommentere det. Ja, dine venner kan sågar følge dig, mens du er ude at løbe en tur,” siger Mette Lykke, der sammen med to venner grundlagde Endomondo.

Endomondo er kendt som stærke på det sociale plan, og den danske virksomhed har blandt andet udviklet funktionen ”pep-talk”. Den gør det muligt at sende en opmuntrende hilsen, der bliver læst op i den motionerendes øre få sekunder efter.

Læs mere: Guide: 10 trin til en god løbestil

Gør det sjovere

Vi ved alle sammen godt, at det er sundt at motionere. Men udfordringen ligger ofte i underholdningsværdien, der fra tid til anden kan være svær at få øje på, når pulsen rammer det røde felt, og benene syrer til.

Ifølge Mette Lykke er Endomondo og de øvrige motions-apps med til løse det problem.

”Vores mål og drøm er, at alle skal motionere, og for at det skal ske, skal det være sjovt. Jo sjovere det er, jo mere vil du motionere. Og teknologien er med til at gøre det sjovere, så på den måde får teknologien flere til at motionere,” siger Mette Lykke.

Læs mere: Pulstræning, hvis du vil tabe dig

Cirka 1,3 millioner danskere har downloadet Endomondo, hvilket vil sige, at mere end hver femte dansker har den gratis motions-app på sin telefon.