Alkohol i små mængde kan rense hjernen

Nyt studie viser, at alkoholindtag i små mængde kan fjerne affaldsstoffer i hjernen. Blandt andet dem forbundet med Alzheimers.

Store mængder alkohol påvirker kroppen negativt. Foto: Colourbox.com

Lad os først gøre det klart. Store mængde alkohol er skadeligt for kroppen, og det påvirker blandt andet centralnervesystemet negativt. Men i det her studie har de set på indtagelsen af små mængder alkohol. Og det kan have en positiv effekt, skriver Københavns Universitet

Læs også: Sov dig sundere

Kan gavne hjernens helbredstilstand

"I dette studie har vi for første gang vist, at små mængder alkohol faktisk kan gavne hjernens helbredstilstand, fordi det øger hjernens evne til at fjerne affaldsstoffer,” siger professor Maiken Nedergaard ved Københavns Universitet og også ansvarlig for studiet, ifølge ku.dk

Studiet er blot endnu et, der peget på de positive effekter af indtagelsen af små mængder alkohol.

Andre studiet tyder blandt andet på, at det nedsætte risikoen for hjerte-kar-sygdomme og forskellige former for kræft.

Læs også: Forbedr din præstation med kost-strategi

Så meget er små mængder alkohol

Studiet har involveret forsøg på mus, der blev påvirket af kort- og længerevarende alkoholindtag. Musene påvirket af store mængder alkohol viste negative tegn i hjernen.

Dyrene udsat for små mængder alkohol, som vil svare til 2,5 genstand om dagen, viste tegn på mindre inflammation - modsat dyrene påvirket af store mængder alkohol. Desuden var dyrenes kognitive og motoriske færdigheder den samme, som dyrene i kontrolgruppen.

”Studier har vist, at et lille til begrænset indtag af alkohol er forbundet med mindre risiko for demens, mens alkohol i store mængder over flere år resulterer i øget risiko for forringede kognitive færdigheder. Dette studie kan være med til at forklare hvorfor. Især synes små mængder af alkohol at forbedre hjernens helbredstilstand generelt,” fortæller Maiken Nedergaard.