Sådan går du godt på dine fødder
Når du går, skal dit afsæt give fremdrift. Men hvis kroppen er for langt tilbage, og du har meget vægt på hælene, får du en tungere gang. Læs de gode råd om gangteknik med særligt fokus på fødder og afsæt.
En god gang er en rask og målrettet gang set med bevægelsespædagog og -vejleder Lisbeth Olesens øjne. Hun holder kurser i gangteknik på bl.a. Gotvedinstituttet.
”At gå er faktisk en række små fald fremad. Når vi sætter fødderne i jorden og sætter af, får vi en energi tilbage op gennem kroppen, og den bærer os fremad. Læner vi os en lille smule fremover, ligesom hvis vi læner os ind i vinden, udnytter vi tyngdekraften til at føre kroppen naturligt fremad,” siger hun.
”Det gælder om at udnytte de naturlige bevægelseskræfter og ikke spærre for dem. Så kan vi gå længere uden at blive overanstrengte,” tilføjer hun.
Vægttræning på gåben
Når vi går, lander 1,5 x kropsvægten på foden. Gang er en slags vægttræning for fødderne, og det har stor betydning, om led og muskler belastes rigtigt, så de bliver stærke og ikke skæve og slidte.
”Det vigtigste er at få hoften lidt frem, så der er vægt på forfod og tæer, når du sætter af. Tænk på at træde en pedal ned. Du mærker straks en ændring: Mere energi og lidt højere fart. Det er undervurderet, hvor meget det betyder for kroppens led at gå godt,” siger Lisbeth Olesen.
”Vil du gå hurtigt, skal du ikke ’sætte det lange ben foran’, men forestille dig, at du sætter det lange ben bagud. Så får du et stærkere afsæt, som bringer dig hurtigere fremad,” tilføjer hun.
Sæt foden i jorden
Når foden rammer jorden, skal den - set i slowmotion - ramme med ydersiden af hælen, og så ruller vægten ind over foden, og der sættes af med forfod og tæer.
Der er 26 knogler i foden, som er bundet sammen af små led, der gør foden elastisk. Selv om skelettet er spinkelt, kan det holde til stor belastning. Men det har naturligvis betydning, om vægten ruller godt hen over alle disse små led, eller om nogle led belastes skævt.
”Du skal ikke gå forsigtigt, men lave et solidt afsæt, hvor du trykker forfoden og især storetåen ned i jorden. Så kommer der et ’løft’ retur op gennem kroppen, og så er der energi at bevæge sig på,” forklarer Lisbeth Olesen.
Nedsunken forfod: Du kan gå alligevel
Har man nedsunken forfod, er det blot endnu vigtigere at sætte godt af med forfod og tæer.
Prøv at sprede vægten ud over tæerne og trykke dem ned i underlaget ved hvert skridt, så du tager lidt af belastningen væk fra tæernes grundled (’knoer’), der kan være ømme.
Den aktive gang træner fødderne, og med tiden bliver det en vane at sætte af med tæer og forfod.
Har du hælspore eller andre hælsmerter, er rådet det samme: Hoften lidt frem, så vægten ligger på forfod og tæer, når du sætter af.
Ankelen: Restspænding skal have fri
Der sker en lille bevægelse i ankelen, når du går. Men hvis du har meget vægt på hælene, vil der hele tiden være en spænding foran på ankelledet. Den spænding får et slip, når du har vægten lidt længere fremme.
”Mange har en restspænding siddende fra storetåen op over ankelledet og op i skinnebenet. Hvis du laver et godt afsæt på forfoden, er der både en spænding og et naturligt slip, og så kommer du af med restspændingen,” forklarer Lisbeth Olesen.
Vælg gode sko
Det er en god ide at bruge flere forskellige par sko til gåturene, for de støtter fodens bevægelser på forskellig vis. Vælg fx sko efter hvor langt du går, og hvilket underlag, du går på. Lisbeth Olesens gode råd lyder:
- Der skal være plads til alle fem tæer i deres naturlige stilling. Hvis skoen er smallere ved tæerne, bliver storetåens og måske lilletåens grundled belastet skævt, og det kan give knyster og nedsunken forfod.
- En god stødabsorbering er godt for leddene.
- Skoen skal sidde fast på foden. Sidder den løst, spænder du unødvendigt meget i hele foden.