Sådan får du bedre gå-teknik

Alle kan gå, men at gå godt kræver god teknik. Dårlig kropsholdning og spændinger kan blokere for fremdriften, så vi ikke får det optimale ud af gåturen. Her får du gode råd til en bedre gangteknik.

Hvis du vil gå hurtigt, skal du ikke ’sætte det lange ben foran’, men derimod sætter det lange ben bagud. Det giver lidt længere skridt og mere fart. Foto: Colourbox.com

Selv om vi går hele tiden, har vi sjældent fokus på, hvordan vi egentlig går. Men vi kan få mere ud af gåturen fysisk og mentalt, hvis vi sætter fokus på teknikken, mener bevægelsespædagog og -vejleder Lisbeth Olesen, der holder gåkurser på bl.a. Gotvedinstituttet. 

”Vi tager vores gang for givet. Men mange går dårligt og kan ikke gå særlig langt uden at få ondt i ryg, knæ eller fødder. Vi glemmer at bruge de naturlige bevægelsesdynamikker,” siger hun og forklarer:

”Enhver bevægelse består af et spænd og et slip, en spænding og en afspænding. Når vi fører armen tilbage, laver vi et spænd, og når vi slipper, føres armen frem af svingkraften og energien i bevægelsen, hvis vi altså giver den lov. Når vi træder ned i jorden med forfoden, udløses en energi op gennem kroppen - den giver fremdrift. Så det handler om at udnytte de bevægelseskræfter, vi har til rådighed.”

Læs også: Optimer din gåtur med de her tips

Fokuser på én ting ad gang

Gang består af en række automatiserede bevægelser fra fodsålen op gennem ankler, knæ, hofter, ryg, arme og nakke. Der kan være blokeringer forskellige steder, så det er forskelligt fra person til person, hvor man skal sætte ind med ændringer.

”Tag én ting ad gangen. Det tager tid at lave om på din gang, men du er ikke i tvivl, når du går rigtigt. Åndedrættet flyder friere, og du kan gå længere uden at bruge flere kræfter. Det føles rigtig godt i kroppen,” fortæller Lisbeth Olesen.

”Når du går godt, kan du opleve flow og få et mentalt frirum, hvor der er tid til at tænke tankerne til ende og føle følelserne til ende. Vi kommer i kontakt med dybere lag i os selv, når vi går.”

Her får du Lisbeth Olesens gode råd:

1. Hoften længere frem

Mange går let tilbagelænet, og nogle hænger i hoften. Det belaster ryggen, og der kommer meget vægt på hælene. Leddene kan blive belastet skævt op gennem kroppen. Prøv at gå med hoften en smule længere fremme, så vægten ligger på forfod og tæer. Få centimeter kan gøre en stor forskel.

2. Træd på en pedal

Træd ned på forfoden og tæerne, især storetåen, som om du skulle træde på en pedal. Så får du en naturlig energi i afsættet. Det kræver vilje at lave et godt afsæt på forfoden, og du kommer til at gå mere målrettet og måske lidt hurtigere.

3. Vis fodsålen

Når du løfter foden fra jorden, så vis fodsålen til dem, der går bagved. Dermed får du dels bevægelse i ankelleddet, dels udnytter du tyngdekraften, når foden svinger frem til næste skridt.

4. Spænd let i ballerne

Lav en let spænding i ballerne - haps! - og på bagsiden af lårene. Så er der bedre balance i kroppen.

5. Før armene bagud, ikke frem

Tryk let bagud med armene. Det udløser et naturligt sving fremad. Armene skal svinge så meget, som det føles naturligt for dig. Prøv at lade være med at holde igen.

Håndfladen vender ind mod hoften, og tommelfingeren er øverst, når hånden er fremme.

6. Slap af i nakken

Er du afspændt i nakke, hals og kæbe? Bevæg evt. hovedet lidt, så du mærker, hvordan det føles, når området ikke er spændt. Bider du sammen?

Hvis du har en afspændt nakke, vil der opstå et lille, naturligt vip, når du går. Det er blot et lille slip efter en spænding.

7. Tjek dit åndedræt

Mærk efter, om åndedrættet flyder frit, og om du får luft helt ned i kroppen.

Læs også: Få mere flow og energi i din gang

Hvor hurtigt skal du gå?

Det vil være forskelligt fra person til person.

Hvis du går for langsomt, får du ikke fornemmelsen af en dynamisk fremdrift. Men du skal heller ikke gå så hurtigt, at du presser dig selv for meget. Det skal føles naturligt.

Vil du skifte tempo, kan du ’skifte gear’ med armene ved at trykke hånden lidt mere eller mindre bagud, så svinget bliver lidt større eller mindre.

Gå dig rask

Daglige gåture nedsætter risikoen for 35 sygdomme, og i nogle tilfælde kan du gå dig helt rask.