Få mere flow og energi i din gang

Brug armene, når du går. Så kan åndedrættet strømme friere og give ilt til krop og tanker. Gåturen bliver en mental opladning.

På gåturen er der tid til at tænke tankerne til ende og føle følelserne til ende. Foto: Colourbox.com

Nogle tripper. Andre trasker, jokker eller dasker. Nogle stavrer tungt af sted, mens andre marcherer derudad. Vi går på mange måder, men med en god gangteknik bliver gåturen let til en travetur i kvikt tempo og med en vis energi.

Læs også: Sådan får du bedre gå-teknik

”At gå er helt grundlæggende for os, men mange mennesker går ikke ret godt og kan ikke gå så langt. Det er synd, for en gåtur kan være en god mental pause og opladning,” fortæller bevægelsespædagog og -vejleder Lisbeth Olesen, der holder kurser i gangteknik på bl.a. Gotvedinstituttet.

”Oplevelsen af at gå er meget præget af, om man har en god teknik. Når små ændringer efterhånden indarbejdes, og teknikken bliver bedre, er det som om, brikkerne falder på plads. Folk smiler og bliver helt høje, og de går hurtigere og længere. Der opstår energi og flow.”

Det er forskelligt fra person til person, hvilke knapper der skal skrues på, for at gangteknikken bliver bedre. Nogle er fastlåste omkring skuldre og nakke, andre går med vægten lidt for langt tilbage, og atter andre holder armene tilbage.

Sving med armene og styrk åndedrættet

Når du svinger med armene, vil du uvilkårligt rette dig op og åbne lidt mere for brystkassen, så åndedrættet får bedre plads. Hvis armene kun svinger halvt, er der ofte tilbageholdt energi og tilbageholdt, overfladisk åndedræt. Der kan også være spændinger i nakken, forklarer Lisbeth Olesen.

Læs også: Sådan går du godt på dine fødder

Du skal ikke føre armen fremad, når du går, men fokusere på at trykke hånden tilbage, så håndfladen drejer bagud. Så slipper du, og svingkraften sørger for, at armen kommer frem med tommelen øverst.

”Typisk går folk lidt hurtigere og mere målrettet, når de får en bedre teknik. Det personlige udtryk ændres, og det bliver en gang med styrke og selvtillid. Men tør du egentlig det? Du konfronteres med, hvordan du har det med at gå med styrke,” forklarer Lisbeth Olesen.

Tid til at tænke og føle

Det føles godt at gå med en god teknik. Man kan få oplevelsen af flow - at kroppen bare fungerer. Flow er en stærk indre motivation og stor lyst til at fortsætte med at gå.

På en god gåtur åbner man sig mentalt og følelsesmæssigt. Her er tid til at tænke tankerne til ende og føle følelserne til ende. Går man sammen med en anden, vil man ofte opleve, at der kan opstå dybe, personlige samtaler.

Læs også: Intervalgang: Gå dig slank

”Vi kommer i kontakt med nogle dybere lag i os selv og bliver mere opmærksomme på vores værdier. Måske bliver vi lidt mere afklarede,” siger Lisbeth Olesen og tilføjer, at humøret altid er bedre efter en god gåtur.

”Den kropslige oplevelse af at gå godt giver en vældig motivation til at komme ud at gå igen, og der opstår en god følelse af frihed. Det er en anden motivation end den, man får fra fx en skridttæller. Lysten driver værket. Typisk går folk oftere og længere, når de har arbejdet med deres gangteknik, for lysten kommer indefra,” siger hun.