Guide til valg af gå-sko - undgå fejlkøb!

Få helt konkrete tips til, hvad du skal kigge efter og hvordan, du bør prøve sko i butikkerne.

Der er ikke noget værre, når det går op for én, at de perfekte sko, du valgte i butikken, er for ubehagelige eller ligefrem smertefulde at gå i. Foto: Lisbeth Olesen

Skoene er det vigtigste udstyr til dine gåture. De kan fremme, og de kan hæmme den naturlige gangbevægelse. Så de har stor betydning for gå-oplevelsen, uanset om det er til den ugentlige søndagsgåtur, længere vandretur eller decideret gå-træning.

Læs også: Gå uden ondt i ryggen

Der findes mange forskellige slags sko. De sko, der passer godt til din gå-makker, passer ikke nødvendigvis godt på dine fødder. Vores fødder er forskellige med hensyn til fleksibilitet, i længde og bredde, forskellig tå-længde osv..

En god gå-sko tillader og understøtter den naturlige gangbevægelse. Går du godt på dine fødder, påvirker det bevægelsen og balancen i hele din krop, Jo bedre du mærker den gode gangbevægelse fra tå til top, desto bedre er du i stand til at mærke, om det er en god gå-sko for dig.

Passer skoene ikke til dine fødder, kan kroppen efter få kilometers gang styres ud i fejlstillinger og ubalancer.

Der er ikke noget værre, når det går op for én, at de perfekte sko, du valgte i butikken, er for ubehagelige eller ligefrem smertefulde at gå i. Så det er værd at sætte sig ind i - både af hensyn til økonomi og gå-oplevelse - hvad du skal være opmærksom på, så du vælger rigtigt.

Størrelse og pasform

Valg af den rigtige størrelse og pasform giver fodens led og muskler de bedste betingelser for bevægelse, når du går. Start derfor med at tage sålen ud og sæt foden på den, så du med selvsyn kan se, om der er plads til hele din fod. Tag gerne begge såler ud, da der kan være forskel på dine fødder. Kom op og stå, da din fod udvider sig, når du har kropsvægt på den.

Sålens længde skal være mindst 5 mm længere end din fod for at sikre plads til tæernes naturlige bevægelse og for at undgå tryk. Kan sålen ikke tages ud, kan du måle din fods længde fra hæl til spidsen af din længste tå. Måske er anden-tåen længere end din storetå.

Læs også: Går du godt? Derfor skal du se på din gåteknik

Da fødderne ved længere tids belastning naturligt afflades, er det ofte ved længere gåture, det viser sig, om skoene er gode eller dårlige for dine fødder. Det skal der tages højde for, når du skal vælge den rette størrelse.

Går du mere end 8-10 km, anbefales sko i 1/2-1 nummer større.

Går du i kuperet terræn, skal der være plads til, at tæerne rutcher fremad uden at blive klemt, når du går ned af.

Dybde og bredde

Skoen skal passe på din fod både i dybde og bredde, så der er plads til at bevæge alle dine tæer. Hvis det ikke er muligt, er skoen for stram, og bare et lille tryk fra skoens overside på en tå kan give irritation og vabler.

Når skoen begrænser fodens bevægelser, bliver afsættet i gangbevægelsen dårligt. Den naturlige fremdrift bremses, og det påvirker balancen i resten af kroppen, som må kompensere for den manglende bevægelse fra foden.

Hæle

Skoen skal slutte fast omkring din hæl, så det giver stabilitet i din fod. Gør det derfor til en vane, når du tager sko på, at trykke skoens hæl i gulvet, så din fod kommer helt tilbage i skoen.

Læs også: Gå-træningsprogram: Bliv fit på 4 uger til at gå 10 km

Lukning af sko

Vælg en sko med en lukkeanordning, der kan indstilles og reguleres efter din fods form. Sidder skoen bare lidt for løst, vrikker eller rutcher du let i den, og du vil automatisk spænde i fodens muskler for at holde skoen på plads.

Især på længere gåture er det et must, at lukkeanordningen er regulerbar, så du kan justere efter behov undervejs.

Test skoene

Når skoene sidder godt på dine fødder, er det tid til at mærke, hvordan du går i dem: hæmmer eller fremmer de din gangbevægelse?

Selvom sko skal være behagelige og fleksible, så er det også nødvendigt, at de giver støtte og er stabile, så du bevarer den optimale muskelfunktion og bevægelighed.

Særlig vigtigt er det at bemærke, om skoen er fleksibel ved din storetås grundled. Stemmer det ikke overens, forhindres den naturlige bevægelse og afsæt fra foden, og det vil påvirke balancen og bevægelsen i hele kroppen.

Prøv skoene i mindst 10-15 minutter, og prøv altid begge sko, da fødder ofte er forskellige. Er du i tvivl, så behold den sko, du er mest interesseret i, på den ene fod, og prøv andre sko på den anden fod, mens du går omkring i butikken.

Læs også: Gå-træningsprogram: Træn op på 4 uger til at gå et halvmaraton

Foretag dit valg

Skoene skal passe på dine fødder fra start. Forvent ikke at de skal gås til, så de giver sig. Du er ikke i tvivl, når du mærker, at skoene tillader og understøtter bevægelsen i dine fødder og hele kroppen.

Med de rette sko på dine fødder er der garanti for, at de bliver brugt, da det højner glæden ved at gå. På med skoene og gå ud i den friske luft - god gåtur.