Gå - og bliv klogere på dig selv
Det kræver nærvær at arbejde med sin gåteknik. Undervejs kan du komme i kontakt med dybere lag i dig selv og blive mere opmærksom på dine værdier. Gåturen er et frirum, der giver mentalt velvære.
At gå er en automatiseret bevægelse. Derfor kræver det nærvær og koncentration at lave om på sin teknik.
Tankerne kan hurtigt flyve væk, mens man forsøger at gå med vægten lidt længere fremme eller koncentrerer sig om at føre armen tilbage, ikke frem, fortæller bevægelsespædagog og -vejleder Lisbeth Olesen.
”Det er hjernegymnastik at arbejde med det automatiserede mønster og ændre på sin teknik. En øvelse i at være nærværende. Men det betyder også, at du kommer i bedre kontakt med dig selv, med følelser, værdier og hvad der fylder lige nu.”
Mange, der går pilgrimsvandringer, oplever, at de får et mentalt udbytte, som ligger langt ud over det fysiske.
”Vi er aktive på celleplan, når vi går. Der kommer ilt ud i alle celler i kroppen, affaldsstoffer bliver ledt ud, og vi kan tage nyt ind og blive beriget. Der sker noget både fysisk og mentalt,” forklarer Lisbeth Olesen.
Kroppen fortæller
Selv bruger Lisbeth Olesen de daglige gåture til bevidst at bearbejde det, der fylder. Ofte bliver hun opmærksom på det gennem kroppen:
”Hvis jeg tramper af sted, tænker jeg over, om jeg er vred over noget. Hvad får mig til at stampe i jorden? Hvordan kolliderer det, jeg reagerer på, med mine værdier? Jeg bliver opmærksom på, hvad der betyder noget for mig, og jeg kan begynde at tage ansvar for min reaktion. Når det falder på plads i mig, kan jeg mærke fysisk, at mit åndedræt bliver friere,” forklarer hun.
”Andre gange opdager jeg, at jeg går forsigtigt og tilbageholdt. Hvorfor? Og behøver jeg egentlig at holde mig tilbage?” spørger hun.
”Jeg går de ting ud, der fylder. Det rykker sig altid. Krop og sjæl følges ad - og jeg vender altid forfrisket hjem fra en gåtur. Oplevelsen, udviklingen og forandringen giver energi.”
At fokusere på gåteknik er ofte en genvej til den mentale bearbejdning af hverdagen, som også foregår på gåturen. Det gælder om at samle tankerne og mærke sin krop. Kroppen hjælper tanken med at være til stede i nuet, som Lisbeth siger.
Hun råder til, at man ind imellem fokuserer på åndedrættet:
”Trækker du vejret godt ud til alle sider, fremad, nedad, bagud, til siderne? Det bliver nemmere at trække vejret godt, hvis du har et godt armsving. Så sker der en lille afslapning omkring rygsøjlen ved hver udånding. Tænk ’Slip og giv efter’ ved hver udånding og mærk efter, om du ånder frit,” siger hun.
At gå med selvtillid
Når gåbevægelserne efterhånden falder på plads i en god teknik, frigør det energi både fysisk og mentalt. Gangen bliver rask, glad og let fjedrende: Det er en gang med selvtillid.
”Ofte er folk på mine kurser overraskede over, hvor stor mental effekt det har, at de går med fremdrift og selvtillid. Det gør noget ved os, at vi flytter os nysgerrigt og med åbent sind. Det sætter gang i kreativiteten. At gå med opmærksomhed giver en personlig udvikling,” siger hun.
”Det er overset, hvor meget god energi man frigør ved at arbejde bevidst med sin gang.”