10.000 skridt om dagen? Studie kommer med nyt bud

Anbefalingen om de mange skridt om dagen er måske ikke helt nødvendig, viser nyt studie for ældre kvinder. Mindre kan gøre det, lyder budskabet.

Studiet fortæller noget om, hvor vigtigt det er, at du får dyrket bare lidt motion. Foto: Colourbox

Den officielle anbefaling er på om 10.000 skridt om dagen. Men et studie af JAMA Internal Medicine konluderer, at det vigtigste er, at du gør noget - og dermed altså kan "nøjes" med mindre end de anbefalede 10.000 skridt.

Læs også: Gå uden ondt i ryggen

Det har studiet fundet ud af

Studiet fulgte lige knap 17.000 kvinder i alderen 62-101 år, hvor deres grad af aktivitet blev fulgt. Dødeligheden var langt lavere for dem, der gik 4.400 skridt om dagen - sammenlignet med dem, der gik 2.700 skridt om dagen.

Ved omkring 7.500 skridt om dagen blev forskellene og altså effekten betydeligt mindre.

"Det nye er, at selvom man ikke kan nå op på anbefalingerne, der ligger på 10.000 skridt om dagen, så får man betragteligt mere ud af at bevæge sig fra de 2700 skridt til 4400 skridt om dagen," fortæller sundhedsforsker Bente Klarlund til tv2.dk og tilføjer:

Læs også: Intervalgang: Gå dig slank

"Du får relativt mere ud af at gå fra 2000 skridt til 4000 skridt om dagen end fra 10.000 til 12.000. Dermed ikke sagt, at 10.0000 skridt er bedre."

Det kan du bruge studiet til

Studiet er som nævnt lavet for ældre kvinder, og det betyder også, at du ikke blot kan overføre resultaterne 1:1. Men det fortæller til gengæld noget om, hvor vigtigt det er, at du får dyrket bare lidt motion, forklarer Bente Klarlund til tv2.dk.

De officielle anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen er, at voksne mellem 18 og 64 år er fysisk aktive mindst en halv time om dagen ved moderat til høj intensitet - og det er udover den normale daglige motion.

Læs også: Sådan får du bedre gå-teknik

Og har du et stillesidende arbejde, så skal du også tage det i betragtning, fortæller Bente Klarlund:

"Hvis man sidder meget foran en skærm i løbet af en otte timers arbejdsdag eller mere, så er 30 minutters gåtur om dagen ikke længere nok. Så skal man gå mindst 60 minutter om dagen."